Hlavní obsah

Prodal jste státní tajemství estébákům, obvinil Corbyna mluvčí konzervativců

– Londýn

Britský konzervativní poslanec a mluvčí strany Ben Bradley obvinil předsedu labouristů Jeremyho Corbyna z prodeje státního tajemství československé komunistické Státní bezpečnosti. Corbyn to odmítl a pohrozil žalobou. Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala Corbyna, aby byl „otevřený a transparentní“, co se týká obvinění kolem jeho kontaktů s československým komunistickým agentem, a tvrdě ho kritizují i další konzervativci.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Jeremy Corbyn

Článek

Labouristé svého šéfa brání – zpochybňují důvěryhodnost listu The Sun, který s informací o Corbynových setkáních s StB přišel, a mluví o pravicové propagandě.

Nejdál zašel konzervativní poslanec Ben Bradley, jenž současně vystupuje jako mluvčí strany, který na Twitteru napsal: „Corbyn prodal britská tajemství komunistickým špiónům.”

To ale vyvolalo pobouřenou reakci. „Jeremy (Corbyn) pověřil své právní zástupce, aby kontaktovali Bena Bradleyho (a požádali ho), aby smazal svůj nactiutrhačný tweet, jinak bude čelit žalobě,” uvedl v pondělí v reakci na příspěvek konzervativního zákonodárce Corbynův mluvčí. Příspěvek z Bradleyova twitterového účtu následně zmizel.

Bradley je kontroverzními výroky znám, v roce 2012 třeba navrhl, aby se nezaměstnaní muži podrobili sterilizaci a šetřili tak peníze daňových poplatníků.

Kauzu styků s StB využila k útokům na Corbyna celá řada konzervativních politiků.  Třeba ministr obrany Gavin Williamson jej obvinil ze zrady nebo náměstek ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace na Twitteru Corbyna přirovnal k nechvalně proslulému sovětskému špiónovi Kimovi Philbymu. [celá zpráva]

„Jestliže jsou tyto dokumenty pravdivé, což se zdají býti, pak je tu pro Corbyna vážná záležitost, na kterou by měl odpovědět,“ uvedl předseda parlamentního zpravodajského a bezpečnostního výboru Malcolm Rifkind.

„Směšná pomluva”

Labouristé se Corbyna zastávají. „Tvrzení že byl agent nebo informátor jakékoli zpravodajské služby, je zcela falešné a je to směšná pomluva. Jako jiní poslanci se Jeremy setkával s diplomaty z mnoha zemí. V osmdesátých letech se setkal s českým diplomatem,“ uvedl mluvčí strany.

Foto: Archiv bezpečnostních složek , ČTK

Zpráva agenta o setkání s Corbynem

I místopředseda labouristů Tom Watson vyrazil na obranu svého stranického kolegy a v prohlášení pro list Independent obvinil pravicový bulvární list The Sun, který minulý týden s informací o Corbynových setkáních s rozvědčíkem StB přišel, a další konzervativci podporovaná média z šíření nepodložené pravicové propagandy.

„Na tyto noviny – naneštěstí pro ně – mohou dopadnout roky pomluv, překrucování pravdy, zcela jednostranných reportáží. Už nemají moc, kterou měly, jejich náklad klesá a lidé jim už více nevěří,“ uvedl. Připomněl, že Sun byl v loňském průzkumu agentury Ipsos označen za nejméně důvěryhodný velký deník.

„Vlastníci novin v této zemi zneužívají své moci,” napsal Watson s tím, že informace pochází ze „zdiskreditovaného zdroje”.

Foto: Archiv bezpečnostních složek, ČTK

Informace rozvědčíka StB o Jeremym Corbynovi

Byl naivní, říká bezpečnostní expert

Výroky o agentovi StB byly nejspíš nadnesené. Že Corbyn nebyl agentem, míní i vedoucí Archívu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková, která uvedla, že StB neevidovala Corbyna jako spolupracovníka nebo agenta. [celá zpráva]

Naproti tomu bývalý agent Ján Sarkocy, který uvedl, že osmdesátých letech platil labouristické politiky na tajných schůzkách, namítl, že archív nemá k dispozici všechny materiály. Sarkocy uvedl, že se setkal s asi patnácti labouristy, dalším významným byl bývalý londýnský starosta Ken Livingstone, přezdívaný Rudý Ken, než byl Sarkocy v roce 1989 vyhoštěn z Británie. Rozvědčík, který používal krycí jméno Dymič, uváděl, že kontaktovaní věděli, že je zpravodajský důstojník a má jen diplomatické krytí. [celá zpráva]

Obálka listu The Sun

Ať tak, či tak, pro Corbyna to podle bezpečnostního experta Anthonyho Gleese není dobrá vizitka. „Zprávy ukazují, že Jeremy Corbyn byl terčem českých zpravodajských služeb. Pan Corbyn říká, že to nevěděl, ale to ukazuje dech beroucí naivitu od někoho, kdo chce vést britskou vládu,“ poznamenal.

Corbyn se chystá zkritizovat finančníky

Corbyn se chystá v úterý pronést poměrně radikální projev na setkání výrobců EEF. Agentura Reuters nebo list The Guardian přinesly úryvky, podle nichž Corbyn řekne třeba, že dostanou-li se labouristé k moci, bude britský finanční sektor „služebníkem průmyslu, a ne pánem nás všech“. Chystá se také obvinit bankéře, že si berou ekonomiku jako rukojmí.

„Po generace místo toho, aby finanční sektor sloužil průmyslu, sloužili politici penězům. Viděli jsme, kde to končí, produktivní ekonomika, naše veřejné služby a životy lidí jsou rukojmími malého množství bank, které jsou tak velké, že nemohou zkrachovat,“ prohlásí prý pravověrný socialista, který slibuje opětovné zestátnění služeb a zvýšení veřejného rozpočtu.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Jeremy Corbyn podepisuje knihu.

Corbyn opakovaně útočí na londýnskou City. „Nikdy více,“ chystá se zavelet. „Příští labouristická vláda bude první za 40 let, které se postaví za skutečnou ekonomiku.“

Corbyn není s tímto přístupem ve straně osamocený. Poradce labouristů pro finanční politiku řekl letos v Davosu, že „kapitalismus žil v pronajatém čase pro globální elitu“.

Kritika nezvládnutého brexitu

Corbyn se chystá také napadnout konzervativce kvůli tomu, že není jasný jejich postup při brexitu: „Obchod potřebuje jasno a po dvou z šesti vládních projevů o brexitu je přístup toryů k brexitu, pokud vůbec něco, tak ještě méně jasný.“

„K rozhodnutí, kdy kde a do čeho investujete, potřebujete vědět, na jaké trhy budete mít přístup, jakým regulacím budete podléhat a koho si budete moci najmout a co se stane v řetězci dodavatelů, který překračuje hranice. To je, proč labouristé od začátku zaujali praktický postoj k přijetí výsledků referenda (o brexitu – pozn. red.) a dávají najevo, že na prvním místě bude ekonomika,“ řekl a zdůraznil, že proti brexitu není.

Už o víkendu labouristická stínová ministryně zahraničí Emily Thorberryová zkritizovala postup při opouštění EU. „Nevidím pohyb vpřed, když dojde na Severní Irsko nebo bezcelní pohyb zboží po Evropě,” řekla.

Podle ní se ukazuje, že to vypadá, že to nepůjde „bez nějaké celní unie, která vypadá podobně jako stávající celní unie“.

Reklama

Výběr článků

Načítám