Hlavní obsah

Soud v Paříži poslal za mříže islamistu považovaného za člena Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pařížský soud ve čtvrtek poslal na 14 let za mříže francouzského islamistu alžírského původu Naamena Mezicheho (47), kterého západní tajné služby považují za zkušeného člena teroristické sítě Al-Káida. Odsouzen byl za zločinné spolčování s teroristy, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Justiční palác v Paříži

Článek

Meziche totiž cestoval do Afghánistánu, kde měl podle obžaloby absolvovat vojenský výcvik a podstoupil boj v řadách džihádistů, než měl být zařazen do jednotky určené k provádění teroristických útoků v Evropě. Obžaloba žádala maximální možný trest 20 let vězení, a to "kvůli ochraně společnosti". Argumentovala zejména tříletým pobytem v táboře Al-Káidy v pákistánsko-afghánském pohraničí.

„Obžalovaný není ani ďábel, ani člen Al-Káidy," řekl obhájce, podle kterého Meziche ve skutečnosti nebyl členem teroristické organizace. „Není to špatný člověk," prohlásil.

Meziche se u soudu hájil, že do Afghánistánu odcestoval jen proto, aby zařídil emigraci své rodiny do muslimské země. Na místě byl však nucen přidat se k Al-Káidě, aby získal šanci na návrat do Německa, kde dříve žil. „Ale neuvědomil jsem si, že to potrvá měsíce a roky," řekl.

Ve francouzské vazbě byl od října 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám