Hlavní obsah

Zemřel princ Henrik, manžel dánské královny

Aktualizováno

Princ Henrik, manžel dánské královny Margarethe zemřel v úterý pozdě večer na zámku Fredensborg, uvedl královský palác. Osudnou se mu stala plicní infekce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel princ Henrik, manžel dánské královnyVideo: Reuters

 
Článek

„Jeho královská Výsost princ Henrik zemřel v úterý 13. února ve 23:18 (SEČ) na zámku Fredensborg," uvedl královský palác v prohlášení. Princ zemřel obklopený svými nejbližšími. Královský palác uvedl, že u lože umírajícího byli jak královna, tak synové Frederik a Joachim.

V lednu na dovolené v Egyptě dostal manžel dánské královny zápal plic a skončil v tamější nemocnici, odkud byl převezen do nemocnice v Kodani. Lékaři mu přitom našli nezhoubný nádor na levé plíci. Na konci ledna byl převezen do nemocnice s plicní infekcí. Přes veškerou péči byl jeho zdravotní stav velmi vážný.

Foto: Mikkel Berg Pedersen, ČTK/AP

Dánská královna Margarethe s manželem princem Henrikem

Rodina Henrika v úterý převezla na zámek Fredensborg, který se nachází asi 40 kilometrů severně od Kodaně a kde princ velmi rád trávil svůj čas.

Zdravotní problémy pronásledovaly prince delší dobu. Loni skončil několikrát v nemocnici, například kvůli arterioskleróze. V září královský palác oznámil, že trpí demencí, která může měnit jeho chování a reakce a ovlivňovat úsudek a pocity. Od té doby se téměř neobjevoval na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám