Hlavní obsah

Za vlastizradu půjdou dva vojáci z Krymu na 14 a 13 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Soud v Kyjevě poslal za vlastizradu a dezerci na 14 a 13 let za mříže dva poddůstojníky, kteří sloužili na Krymu v ukrajinské armádě, ale po anexi poloostrova přešli do ruských služeb. Obhajoba doufá, že se oba odsouzence zakrátko podaří vyměnit za Ukrajince, které vězní v Rusku.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Proruští ozbrojenci ve východoukrajinském městě Luhansk. Ilustrační foto

Článek

Maxima Odincova a Alexandra Baranova zadrželi v listopadu 2016 agenti ukrajinské tajné služby SBU přímo na hranici mezi anektovaným Krymem a pevninskou Ukrajinou, kam si přišli pro falešné doklady o vysokoškolském vzdělání, které si obstarali za úplatek, aby se mohli stát ruskými důstojníky. Podle obžaloby zradili přísahu a přešli k agresorovi. Rusko tvrdí, že ukrajinští agenti oba ruské občany unesli.

Výměna obou odsouzenců za vězněné Ukrajince se má uskutečnit „v nejbližší době”, řekl listu Ukrajinska pravda obhájce obou vojáků Valentin Rybin, aniž upřesnil jména Ukrajinců, kteří mají být touto cestou osvobozeni z ruských věznic. Podle Rybina se nyní dolaďují „formality”, všechny podrobnosti ale mají být oznámeny až po výměně.

Reklama

Výběr článků

Načítám