Hlavní obsah

V Moskvě napadlo nejvíc sněhu za sto let

Z Moskvy bylo po víkendových přívalech sněhu vyvezeno rekordní množství sněhu. V současnosti jsou ulice protažené a doprava funguje, oznámil to zástupce starosty Pjotr Birjukov, podle něhož napadlo nejvíce sněhu za sto let. Moskva nicméně pod čtyřiceticentimetrovou pokrývkou sněhu podle agentury AFP žije ve zpomaleném tempu a letiště zrušila asi stovku letů. Podle informací pražského letiště byl odpoledne zrušen jeden let do Moskvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moskva se potýká s extrémními přívaly sněhuVideo: Reuters

 
Článek

„Takové množství sněhu napadlo poprvé za sto let. Byla to zkouška pro městské zaměstnance. Dnes ráno jsou ulice vyčištěné a doprava funguje,” řekl v pondělí Birjukov novinářům. Během uplynulých 24 hodin bylo podle něj z moskevských ulic odvezeno rekordní množství sněhu o objemu 1,2 miliónu kubických metrů. „Odklízení sněhu bude pokračovat, byla přijata další opatření ke zvýšení množství pracovníků,” dodal.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Za haldami sněhu na Rudém náměstí je vidět Spasská věž (vlevo) a chrám Vasila Blaženého.

Do likvidace následků vánice se v Moskvě a okolí podle serveru Newsru.com zapojili vojáci, zatím jde o zhruba stovku ženistů s několika kusy speciální techniky. Pohotovost kvůli sněhu mají i jednotky i ve Smolenské, Brjanské, Vladimirské a Tulské oblasti.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Muž v Moskvě odklízí sníh ze svého vozu.

Vánice si v Moskvě vyžádala jednu oběť na životě a pět raněných. Popadalo na 2000 stromů.

V Moskvě během víkendu napadlo tolik sněhu, že to odpovídalo 122 procentům obvyklé měsíční dávky srážek. V důsledku vánice asi 60 000 lidí – přibližně 21 000 domácností v šesti stovkách obcí v centrálním Rusku – zůstalo bez elektřiny.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin mezitím ohlásil, že rodiče smějí rozhodnout, zda pošlou děti do škol, i když ty fungují normálně. Radnice také vybídla motoristy, aby nejezdili vlastními auty a přesedli na městskou hromadnou dopravu, a tím dali šanci komunální technice očistit ulice.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Zasněžené moskevské ulice.

Sníh působí potíže i na západě Evropy

Problémy se sněhem mají i ve Velké Británii, kde husté sněžení, kdy napadaly nejméně tři centimetry sněhu, a náledí zkomplikovaly dopravu. Největší problémy byly na dálnici M20 v Kentu u Maidstonu, kde v chumelenici havarovalo 15 aut.

Náledí a sníh budou opět hrozit na severu Anglie, ve Walesu a Skotsku a v Severním Irsku v noci na úterý.

Ve Francii po povodních přichází mráz a bude padat sníh. Varování bylo vydáno pro 45 departementů ve střední, západní a severní části země. V Paříži začalo sněžit už v deset dopoledne a sněžení houstne. Čeká se, že v nížinách napadne až deset centimetrů sněhu a v horách až třicet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli sněhu uzavřeli ve Španělsku některé silniceVideo: Reuters

Sníh dělá problémy i ve Španělsku, kde museli uzavřít řadu silnic. Varování před přívaly sněhu se týká Katalánska, Andalusie, střední Valencie, Asturie, Aragonské oblasti a Kantábrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám