Hlavní obsah

Odpovědnost za holokaust nesou Němci, tvrdí šéf německé diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Odpovědnost za holokaust nesou Němci, uvedl v sobotu německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Svým prohlášením se jednoznačně přihlásil k historické vině své země během druhé světové války v rámci debaty o polském zákoně, který trestá až tříletým vězením připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel

Článek

„Neexistuje nejmenší pochybnost o tom, kdo je zodpovědný za vyhlazovací tábory, kdo je provozoval a kdo zavraždil milióny evropských Židů.  Byli to Němci, " uvedl Gabriel a pokračoval: „Tato organizovaná masová vražda byla spáchána naší zemí a nikým jiným. Jednotliví kolaboranti na tom nic nemění.“

Šéf německé diplomacie je přesvědčen, že "jen pečlivé zpracování historie může přinést smíření". To znamená, že "lidé, kteří museli prožít nesnesitelné utrpení šoa, mohou o tomto utrpení neomezeně mluvit". Šoa je označení pro holokaust, které pochází z hebrejštiny.

K debatě nad označením „polský tábor smrti“ připojil ještě příspěvek na svém Twitteru. Napsal, že 15 let organizoval cesty mladých lidí do bývalých nacistických táborů v Osvětimi a Majdanku. „Že tyto tábory byly německé, nelze pochybovat! Použití výrazu ‚polský tábor smrti‘ je nesprávné. V Polsku nebyly náhodou. Polská kultura měla být vymazána stejně jako všechen židovský život," napsal Gabriel na Twitter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám