Hlavní obsah

Tahanice o strop pro příjem běženců komplikuje v Německu sestavení vlády

Berlín

Jednání o budoucí vládní koalici se opět zadrhla. Jablkem sváru se znovu stal problém s horní hranicí pro příjem běženců, napsal server deníku Süddeutsche Zeitung. Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové CDU/CSU a sociální demokraté (SPD) se sice dohodli, že do Německa nebude přicházet více než 180 tisíc až 220 tisíc běženců ročně, neshodují se ale na tom, zda to je horní hranice.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Šéf CSU Horst Seehofee, předsedkyně CDU Angela Merkelová a šéf SPD Martin Schulz

Článek

Požadavek stropu či horní hranice pro příjem uprchlíků na úrovni 200 tisíc ročně dlouhodobě prosazuje bavorská Křesťanskosociální unie (CSU). S tím ale zásadně nesouhlasí sociální demokraté.

„Termín horní hranice je pro sociální demokraty to samé jako červený hadr pro býka,“ napsal Süddeutsche Zeitung. Připomíná, že šéf SPD Martin Schulz na lednovém sjezdu strany slíbil, že pokud budou sociální demokraté ve vládě, žádná horní hranice nebude.

Během předběžných koaličních jednání se strany dohodly na formulaci, že „počty migrantů nepřesáhnou rozpětí 180 tisíc až 220 tisíc ročně“. CSU poté oznámila, že se jí konečně podařilo prosadit strop pro příjem migrantů. Okamžitě se ozvala SPD s tvrzením, že nic podobného se nedojednalo.

„Nestanovili jsme žádnou horní hranici,” tvrdí místopředsedkyně SPD Manuela Schwesigová. Další místopředseda SPD Ralf Stegner dokonce vysvětloval, jak je potřeba formulaci vnímat z jazykového hlediska. Politikům CSU pak doporučil, aby dohodu neinterpretovali chybně.

Ačkoliv by chtěla především CSU uzavřít rozhovory už v neděli, kromě migračního problému zůstávají neuzavřené otázky reforem ve zdravotnictví a na pracovním trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám