Hlavní obsah

Madrid chce napadnout Puigdemontovu kandidaturu u ústavního soudu

Madrid

Španělská vláda chce napadnout u ústavního soudu kandidaturu katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta na úřad předsedy katalánské vlády, uvedla to místopředsedkyně španělské vlády Soraya Saénzová. Podle ní Puigdemont nemůže kandidovat, protože je na něj vydán ve Španělsku zatykač. Expremiér je nyní v Bruselu a ve vlasti mu hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury za jeho snahy o nezávislost Katalánska.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

„Nejde o to, zda Puigdemont přijede (na jednání parlamentu), nebo ne. Jde o to, že předseda (katalánského) parlamentu 22. ledna navrhl jako kandidáta osobu, která nemá absolutní svobodu pohybu," uvedla Sáenzová. Dodala, že pokud Puigdemont dorazí do Španělska, má povinnost být k dispozici soudu. Podle Sáenzové současný právní status Puigdemonta není slučitelný s jeho účastí v parlamentu.

„(Předseda katalánského parlamentu) Roger Torrent nemůže navrhnout Puigdemonta jako kandidáta, může navrhnout někoho jiného," řekla také Sáenzová. „Děláme to všechno z úcty k právům všech poslanců a z respektu k voličům v Katalánsku," zdůvodnila.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánský premiér Carles Puigdemont

Sáenzová upřesnila, že španělský premiér Mariano Rajoy ve čtvrtek požádal nejvyšší poradní orgán vlády (radu státu), složenou zejména z právníků, zda může vláda v pátek stížnost k ústavnímu soud podat. Rada má podle Sáenzové zhodnotit, zda se může nepřítomný kandidát stát katalánským premiérem a zda lze takový případ napadnout u ústavního soudu.

„Doufám, že Torrent bude ústavní soud a jeho rozhodnutí respektovat," uvedla Sáenzová, která mimochodem zastupuje španělského premiéra dočasně ve vedení Katalánska. Madrid totiž převzal přímou správu nad touto autonomní oblastí koncem října, kdy sesadil tamní vládu a rozpustil tamní parlament kvůli separatistickým snahám.

V nových volbách v prosinci ale separatisté opět získali většinu v regionálním parlamentu a navrhli na katalánského premiéra Puigdemonta. Ten kvůli hrozbě zatčení zvažuje, že by se o úřad ucházel prostřednictvím videokonference či delegováním hlasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám