Hlavní obsah

V jeskyni ve Švýcarsku je od soboty uvězněno sedm lidí

– Bern

Už od soboty je v jeskynním systému ve švýcarských Alpách uvězněna skupina sedmi turistů. Ven se nemohou dostat kvůli nečekanému navýšení vodní hladiny v důsledku silných srážek. Na povrch se budou moci dostat nejdříve o víkendu, informovala s odvoláním na místní úřady agentura DPA. Ve středu jim záchranáři dopravili balíčky od příbuzných.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nikdo není zraněný, nálada je tam dole dobrá,” ubezpečil v rozhovoru poskytnutém agentuře DPA Peter Draganits, majitel cestovní kanceláře, která výlet pro sedm turistů do švýcarského jeskynního systému Hölloch zorganizovala.

Muži mezi 25 a 55 lety se v sobotu vydali s profesionálním průvodcem na dvoudenní túru do jednoho z největších jeskynních systémů na světě, který se nachází ve středním Švýcarsku jižně od Curychu. Zpět se ale kvůli nečekanému zvýšení hladiny vody už bezpečně dostat nemohli.

Původně se očekávalo, že hladina klesne za pár dní. Podle policie kantonu Schwyz se ale skupina ven dostane nejspíš až o víkendu.

Dali si fondue a mají se dobře

Profesionální speleologové se na místo 300 metrů po povrchem země, na kterém turisté nyní za konstantní teploty šesti stupňů Celsia pobývají, dokážou dostat trasou, která by ale pro amatéry byla příliš náročná a nebezpečná. Uvízlí turisté tak dostávají zásoby, baterie či zprávy z domova, sami ale musí vyčkat poklesu hladiny vody v jeskyni.

Jediné, co nedobrovolným jeskynním mužům nyní hrozí, je nuda. Tu mohou zahánět díky dodávkám z povrchu země hraním karet, čtením knih a dopisů od svých milých či hodováním na švýcarské specialitě - sýrovém fondue, napsala agentura DPA. Denně si muži dělají také krátké výlety, například k podzemním vodopádům či do krápníkové jeskyně.

„Tam dole je světlo, toaleta, tekoucí pitná voda, kuchyně se stoly a polstrované židle - je to jako horská chata, ve které člověk uvízl kvůli sněhu,” uvedl Draganits. „Včera měl jeden z nich narozeniny, tak měli jako dezert čokoládový krém,” dodal. K dispozici podle něj muži mají i alkohol. Pokud si ale všechen vypijí, nový nedostanou. „Nepatří to k prioritám,” zdůraznil Draganits.

Reklama

Výběr článků

Načítám