Hlavní obsah

Evropská komise bude ještě mluvit o Čapím hnízdu před poslanci EU

Brusel

Evropská komise bude v kauze Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění český premiér Andrej Babiš (ANO), postupovat objektivně a rozvážně, aby si uchovala věrohodnost, řekl v úterý eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. Zástupci komise i Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) by měli přijít do europarlamentu ještě o případu jednat.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Eurokomisař Günther Oettinger

Článek

Na evropské vyšetřování kauzy se Oettingera zeptal český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Oettingerovo vystoupení nepokládá za dostatečné, i když vítá příslib, že komise a zástupce OLAF přijdou o kauze ještě do europarlamentu diskutovat.

„Budeme chtít více informací a vnést více transparentnosti do celého případu,” řekl Zdechovský, který předem avizoval, že se na případ dotace bude ptát. [celá zpráva]

Oettinger zdůraznil, že závěrečná zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který se kauzou zabýval, byla do České republiky poslána hned po dokončení, tedy bez ohledu na politický vývoj v zemi.

Ve svém vystoupení připomněl právní zásadu „in dubio pro reo”, tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného” s tím, že ve věci, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše, nebyla vůči nikomu vznesena obžaloba.

Evropská komise bude podle Oettingera ve věci postupovat bez ohledu na to, že se nějakým způsobem dotýká politika z libovolné politické frakce. Babišovo hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE.

„Vždy je uplatňován princip právního státu, ve všech členských zemí. Máme nezávislé (vyšetřovací) orgány, nezávislé soudy i trestní právo, a to také ve vaší krásné zemi,” odpověděl na Zdechovského otázku Oettinger.

Podle místopředsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Martiny Dlabajové (ANO) slyšeli členové výboru od Oettingera už poněkolikáté v podstatě to samé.

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50miliónovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše.  Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“ nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Oba politiky ke stíhání vydala předchozí i současná Sněmovna. Babiš i Faltýnek mluví o účelovém stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám