Hlavní obsah

Sníh odřízl od světa lyžařská střediska ve Francii či ve Švýcarsku

Přívaly sněhu a hrozba lavin komplikují provoz řady známých evropských lyžařských středisek. Odříznuto je od úterý francouzské Chamonix a uzavřena jsou i některá švýcarská lyžařská střediska. Přívaly sněhu také zdržely příjezd účastníků Světového ekonomického fóra do Davosu. Na 75 turistů a místních obyvatel bylo evakuováno kvůli sesuvu půdy a lavině v údolí Val Venosta na severu Itálie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh odřízl turisty i místní obyvatele ve švýcarském St. AntoniuVideo: Reuters

 
Článek

Francouzské místní úřady v úterý informovaly, že byla uzavřena železniční trať u Grands Montets u Chamonix a také silniční tunel a další komunikace v této oblasti. Už v pondělí muselo být v Chamonix evakuováno na 100 horských chat, oznámila agentura AFP. Stovky lidí nemohly opustit budovy kvůli riziku lavin.

„Situace je mimořádná. Během 45 dnů napadlo množství sněhu jako normálně za pět měsíců,“ řekl starosta Chamonix Eric Fournie s tím, že takové chumelenice „přicházejí jednou za 15 let“.

V oblasti Mont Blanku i Aravisu a Chablais je vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí.

Mluvčí Světové meteorologické organizace Clare Nullisová uvedla, že v Alpách je i na toto období „zaznamenání hodné množství sněhu”, diametrálně odlišné od loňska, kdy v oblasti panovalo sucho. „Tento rok máme více sněhu a nevíme, co s ním dělat,” dodala.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Záplavy sněhu v Davosu, kde se koná Světové ekonomické fórum

Ve Švýcarsku byla podle veřejnoprávní rozhlasové stanice SRF po pádu laviny uzavřena dálnice A2 u Gurtnellenu, která vede do Gotthardského tunelu, který spojuje Švýcarsko s Itálií. Podle AP jsou nyní kvůli nebezpečí lavin uzavřena švýcarská střediska Zermatt, Andermatt a Saas-Fee.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Davos bojuje s přívaly sněhuVideo: Reuters

V Zermattu uvízlo několik tisíc turistů, kteří nemají šanci se dostat pryč, protože dva pětimístné vrtulníky, létající do 20 km vzdáleného Staldenu, nejsou schopny pokrýt zájem.

V pondělí se navíc po většinu dne nemohlo kvůli špatnému počasí létat a přepraveno bylo jen 30 lidí.

Vrtulník nad Zermattem

Po lavině v údolí Val Venosta v oblasti italského Jižního Tyrolska nedaleko Livigna byl evakuován hotel Langtauferer Hof v obci Curon Venosta (Graun im Vinschgau). Asi 75 turistů a místních obyvatel musel přepravit do bezpečí vrtulník, který přistával před hotelem. Podle agentury ANSA v noci na úterý oblast zasáhla lavina.

Odříznuté jsou i některé vesnice vrakouském Tyrolsku. Nelyžuje se ani v Ischglu, uvedla stanice ORF.

Foto: ČTK/AP

Sněhem zasypaný hotel Langtauferer v údolí Venosta na severu Itálie

Problémy jsou i ve zbytku Francie, kde stoupají řeky. Povodňové nebezpečí bylo vyhlášeno v 29 departementech. Nejhorší je situace pod Alpami, ale druhý nejvyšší stupeň je i v Normandii a okolí Paříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám