Hlavní obsah

Davos paralyzují rekordní přívaly sněhu

– Davos

Téměř dva metry sněhu, nebezpečí lavin, neprůjezdné silnice, zpožděné vlaky a neustávající sněžení. Tak vypadá v současné chvíli švýcarský Davos, kde v úterý začíná světové ekonomické fórum, napsal server listu Die Welt. Město je zasypané masou sněhu, největší od roku 1931.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Davos bojuje s přívaly sněhuVideo: Reuters

 
Článek

„Z Curychu do Davosu mi to trvalo stejně dlouho jako z Mexika do Evropy,“ zoufal si jeden z účastníků fóra, top manažer mexického pivovaru Modelo, který vyrábí pivo Corona. Běžně přitom tato cesta trvá zhruba dvě hodiny.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Přívaly sněhu komplikují situaci také bezpečnostním složkám.

Přívaly sněhu komplikují nejen příjezd do města, ale i pohyb na místě. Na hlavní třídě v centru Davosu jsou chodníky zasypané a zabarikádované metr vysokou sněhovou masou. Lidé mohou chodit pouze po silnici, která je částečně protažená, ale během chvíle je opět zasypaná. Jezdit se může jen po jedné části vozovky.

Foto: David Keyton, ČTK/AP

Švýcarský Davos pod sněhem

Mnohým účastníkům fóra trvalo hodiny, než se dostali do Davosu. Ti prozíravější, kteří si v letadle vzali sušenky, se o ně dělili s dalšími nešťastníky v autobusech, popisuje Die Welt.

Autobusy kyvadlové dopravy mají sice sněhové řetězy, ale ani to nepomáhá. Z městečka Klosters to je do Davosu 14 kilometrů a cesta normálně trvá pár minut, nyní je to minimálně hodina.

Ušetřeni nebyli ani ti, kteří se vezli limuzínami. Mnozí to vzdali a raději na místo určení došli pěšky. Využít nelze ani helikoptéry, kvůli hustému sněžení a nízké viditelnosti nemohou přistávat.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Sníh je těžky a mokrý.

Přívaly sněhu paralyzovaly i švýcarskou železnici. Kdo se spoléhal na jejich přesnost a akurátnost, dočkal se zklamání, píše Die Welt. Železniční trať do Davosu byla dočasně uzavřena kvůli nebezpečí lavin. V pondělí museli několik lavin likvidovat pomocí řízených odstřelů.

Sníh ovšem omezil aktivity protestujících, demonstrace, které byly naplánované, museli organizátoři zrušit.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Davos bojuje s přívaly sněhu

Tarzisius Caviezel, starosta Davosu, přiznal, že město je v boji se sněhovým přívalem naprosto bezmocné. Všichni jen doufají, že se počasí do čtvrtka, kdy by měl dorazit americký prezident Donald Trump, umoudří. Letošní, 48. ročník, se ponese v duchu motta „Vytváření sdílené budoucnosti v roztříštěném světě".

Reklama

Výběr článků

Načítám