Hlavní obsah

Muž, který prodal pistoli střelci z Mnichova, si odsedí sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Na sedm let poslal v pátek německý soud do vězení muže, který prodal pistoli osmnáctiletému mladíkovi, jenž předloni v Mnichově zabil devět lidí. Soud Philippa K. uznal vinným ze zabití a ublížení na zdraví z nedbalosti, informovala agentura DPA. Samotný střelec spáchal po činu sebevraždu.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Snímek z 23. července roku 2016, kdy lidé spontánně nosili květiny k nákupnímu středisku Olympia v Mnichově.

Článek

Němec íránského původu David Ali Sonboly v červenci 2016 u nákupního centra Olympia v Mnichově zastřelil devět převážně mladých lidí. [celá zpráva] Zbraň, kterou k činu použil, získal přes takzvaný Darknet, obtížně přístupnou, anonymní část internetu využívanou mimo jiné k nelegálním obchodům.

Zbraní, kterou si pořídil za čtyři tisíce eur (nyní asi 102 tisíc korun), byla na Slovensku vyrobená pistole Glock 17. Třiatřicetiletý muž ze středního Německa, který ji Sonbolymu prodal, je jediným, kdo se bude ze svého činu zodpovídat. Sonboly spáchal sebevraždu krátce po činu.

Mstil se za šikanu

Podle vyšetřovatelů byla motivem Sonbolyho činu dlouhodobá šikana ze strany spolužáků. Mladík kvůli tomu trpěl psychickými problémy. Zvláštní nenávist si vybudoval k lidem z jihovýchodní Evropy. Při útoku si záměrně vybíral mladé lidi, kteří odpovídali jeho představě o nepříteli.

Mezi mrtvými byly mimo jiné osoby původem z Maďarska, Turecka, Řecka a Kosova. Politický motiv činu vyšetřovatelé ale vyloučili.

Reklama

Výběr článků

Načítám