Hlavní obsah

Rakousko zřídí zvláštní policejní jednotku na ochranu hranic

– Vídeň

Rakouský ministr vnitra Herbert Kickl ve čtvrtek nařídil vznik zvláštních policejních jednotek na ochranu státních hranic. Jejím účelem bude ochrana alpské země před dalším přívalem migrantů, podobným tomu, jemuž Evropa čelila v roce 2015. V pátek o tom informovala agentura AFP.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rakouští policisté na hranicích.

Článek

„Cílem je zajistit během několika hodin řádnou ochranu hranic. Půjde o policejní útvar v pohotovosti. V případě nutnosti zajistí hraniční přechody a bude vykonávat kontrolu totožnosti. Volný průchod lidí už se nesmí opakovat,“ prohlásil Kickl, který je v nové rakouské vládě za Stranu svobodných Rakouska (FPÖ). Ta je kritiky, ale i médii označována jako krajně pravicová.

„Ochrana vnějších hranic Evropské unie, ochrana státní hranice, investice v zemích původu uprchlíků, vpouštění co možná nejmenšího počtu uprchlíků a u lidí, kteří potřebují zvláštní ochranu, hledání cesty, jak je k nám dopravit legálně, ale za našich podmínek a kritérií. Zároveň zvýšíme počet deportací," vyjmenoval rakouský ministr vnitra priority svého resortu.

Rakouskem svévolně prošly stovky tisíc lidí 

Když v roce 2015 gradovala migrační krize, prošly Rakouskem do Německa prakticky zcela volně stovky tisíc migrantů, tedy občanů z vnějšku Evropské unie. Na 90 tisíc jich ale do Spolkové republiky nepokračovalo a požádalo v Rakousku o azyl. To byl rekordní počet.

A to byl pravděpodobně důvod, proč Svobodní v parlamentních volbách zvítězili, stali se třetí nejsilnější stranou a utvořili spolu s konzervativci kancléře Sebastiana Kurze vládní koalici, poznamenala agentura AFP.

Minulý týden upoutal Kickl pozornost svým návrhem, aby se žadatelé o azyl v budoucnosti ubytovávali „koncentrovaně” ve větších střediscích. Opoziční politici jeho slova označili za „jazyk nacionálního socialismu”. Domněnku, že slovo zvolil záměrně s odkazem na nacistické koncentrační tábory, Kickl ale odmítl. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rakousko trápí růst zločinnosti cizinců

Počet trestných činů spáchaných v Rakousku cizinci roste znepokojivým tempem. Zvlášť prudce, o víc než polovinu, stoupl počet pachatelů z řad žadatelů o azyl....

Výběr článků

Načítám