Hlavní obsah

Bouře si v Evropě vyžádala několik obětí, v Nizozemsku i Německu zkolabovala doprava

Amsterdam
Aktualizováno

Nejméně sedm obětí si ve čtvrtek vyžádala silná větrná bouře, která bičuje Evropu. Oběti hlásí Německo, Nizozemsko, Belgie, a Itálie. Větrná bouře paralyzovala leteckou i železniční dopravu v Nizozemsku a Německu. V obou zemích se zastavily všechny vlaky. Letiště jsou uzavřena rovněž v německých městech Hannover a Brémy. Ve čtvrtek o tom informovaly deník The Independent a agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cyklista bojoval v holandském Rosmalenu se silným větrem Video: AP

 
Článek

Z Německa jsou hlášeny nejméně tři oběti orkánu. V kempu u Rýna poblíž západoněmeckého Emmerichu spadl vyvrácený strom na 59letého muže, který byl na místě mrtvý. V durynském Bad Salzungenu vyvrácený strom usmrtil jednoho hasiče a dalšího zranil. V Lippstadtu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko zahynul 68letý řidič při dopravní nehodě, když kvůli orkánu ztratil kontrolu nad vozidlem, vítr ho vynesl do protisměru, kde se srazil s nákladním automobilem, jehož 73letý řidič byl se zraněními převezen do nemocnice.

V Nizozemsku padající stromy zabily tři lidi. Na východě země v obci Olst zahynul pod zlomenou větví 62letý muž, v nedalekém Enschede strom spadl na vůz a zabil jeho řidiče. Dalšího řidiče vyvrácený kmen zabil v Belgii, asi 35 kilometrů jižně od Bruselu.

Další oběť počasí v Evropě hlásí Itálie. Ve městě Crotone na jihu země zahynul muž, který vylezl na střechu, aby zkontroloval, jaké škody silný vítr napáchal. Poryv větru jej ale ze střechy shodil.

Nizozemská meteorologická služba vyhlásila nejvyšší stupeň varování, který platí pro většinu země. Orkán dosáhl v poryvech rychlosti až 140 kilometrů za hodinu. Převrátil 17 kamiónů. Kvůli nebezpečí pádů tašek ze střech a pádu stromů bylo uzavřeno centrum města Almere.

Mezinárodní letiště Schiphol v Amsterdamu už zrušilo na 320 letů a upozornilo, že letový řád bude narušen po zbytek dne. Zpoždění se dotkne i spojů s Českem. V zemi nejezdí ani vlaky.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Bouře Friederike udeřila také v Nizozemsku. Snímek je z Amsterdamu.

Vichr nad Německem

Německo hlásí uzavření letišť v Hannoveru a Brémách. Opoždění či zrušení spojů postihlo také letiště v Mnichově. Německé dráhy nakázaly přerušit veškerá vlaková spojení, soupravy mají dojet do nejbližší stanice. Ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byly rovněž uzavřeny školy. Na sto tisíc odběratelů se tam ocitlo bez elektrického proudu.

Foto: Christoph Reichwein, ČTK/AP

Bouře láme stromy jako sirky. Snímek je z Německa.

Vichr navíc v Německu neustále sílí. Podle odhadů by mohl brzy dosáhnout až 130 kilometrů v hodině, napsala agentura DPA. Ve městě Kaarst poblíž Düsseldorfu museli evakuovat obchodní dům IKEA, protože na něm vichr strhával fasádu. Bouře už si na několika místech Spolkové republiky vyžádala vícero zraněných, stav některých z nich je vážný.

Foto: Heimken Axel, ČTK

V Hamburku se potýkají s větrem a přívaly sněhu.

Popadané stromy způsobily komplikace v dopravě také na mnoha místech Británie, mimo jiné v anglických hrabstvích Lincolnshire, Norfolk a Gloucestershire. Ve východní a jihovýchodní Anglii je kvůli škodám na vedení bez elektřiny asi 59 000 domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám