Hlavní obsah

Zdraví hackera Nikulina se zhoršilo, pražská věznice mu nepomáhá, tvrdí advokát

Aktualizováno

Zdravotní stav zadržovaného ruského hackera Jevgenije Nikulina se vážně zhoršil, píše list Izvestija ve svém článku s názvem Pomalá smrt v českém vězení. Jeho právník Vladimir Makeev tvrdí, že navzdory opakovaným výzvám adresovaným různým českým orgánům byla jeho klientovi odepřena odborná lékařská péče. Vězeňská služba to však odmítá. Podle její mluvčí Petry Kučerové se Nikulinův stav nijak nezhoršil.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Článek

„Situace se může změnit a bude kritická,“ řekl právník Vladimir Makeev. Nikulin má podle něj velké problémy s ledvinami a žaludkem. „Potřebuje speciální stravu. Ve vězení je přes rok, stěžuje si na akutní bolesti, ale řádné vyšetření chybí. Jeho stav se jen zhoršuje,“ tvrdí advokát.  Pro jeho klienta je to „pomalá smrt“. Kromě tělesných obtíží trpí Nikulinova psychika.

„Je v úplné izolaci," řekl advokát. Uvedl, že je vězeň pod silným tlakem a snaží se ho donutit, aby poskytl falešné důkazy o svém údajném zásahu do průběhu americké volební kampaně. „Samozřejmě to vše velmi silně ovlivňuje stav člověka, který se snaží dokázat svou nevinu,“ uzavřel Vladimír Makeev.

Slova Makeeva však vězeňská služba odmítla. „Zdravotní stav Jevgenije Nikulina se od doby jeho nástupu do výkonu vazby nezhoršil, informace, které se objevily v ruském tisku tedy důrazně vyvracíme,” sdělila Právu mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. Vězeňská služba podle ní poskytuje řádnou péči všem vězněným osobám v rámci svých, případně civilních zdravotnických zařízení. „S touto péčí musí ale vězněná osoba souhlasit,” dodala Kučerová.

Ambasáda: O vězně se zajímáme

Ruská ambasáda popírá, že by se o osud vězně nezajímala. „Jevgenij Nikulin má komplexní podporu konzulárního úřadu, sdělil listu Alexej Kolmakov, tiskový atašé ruského velvyslanectví v Praze. Tvrdí, že zaměstnanci velvyslanectví jsou se zadrženým ruským občanem a jeho právníky ve styku, stejně jako s českými úřady a vězeňskými úřady. „V rámci konzulárního úmluvy děláme a uděláme vše pro to, abychom zajistili dodržování legitimních zájmů ruského občana včetně nezbytné lékařské péče,“ dodal Kolmakov.

Věznice Pankrác odmítla odpovědět na dotazy týkající se Jevgenije Nikulina, tvrdí list Ivestija.

Ruští právníci opakovaně tvrdí, že po zadržení byl Nikulin násilně držen  v psychiatrické léčebně Bohnice, kde mu byly podávány infúze místo plnohodnotného jídla a pravidelně mu byly aplikována silná antipsychotika a antiepileptika. Nesměl údajně na toaletu a na procházky a nesměl telefonovat svým příbuzným.

Nikulina zadrželi před rokem čeští policisté v pražském hotelu. USA ho viní z devíti různých skutků, kterých se měl dopustit v letech 2012 až 2013, mimo jiné z útoku na profesní síť Linkedin. Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Nikulin popírá, že je hackerem.

Reklama

Výběr článků

Načítám