Hlavní obsah

Maďarská vláda chce „zastavit Sorose” sadou zákonů o nelegální imigraci

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda ve středu projednala podobu balíčku zákonů, které by uložily nové povinnosti skupinám údajně podporujícím nelegální imigranty. V případě schválení nové legislativy by se musely nevládní organizace registrovat u soudů, také by musely státu odvádět čtvrtinu finančních příspěvků od zahraničních dárců. Sadě opatření dal vládní mluvčí Zoltán Kovács přezdívku „Stop Sorosovi“.

Foto: Laszlo Balogh/File Photo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Budapešť považuje amerického finančníka maďarského původu George Sorose za podněcovatele migrace, která podle ní podkopává stabilitu Evropy.

„Každá organizace, která podporuje nelegální přistěhovalectví pomocí zahraničních finančních zdrojů, bude registrována a bude povinně podávat zprávy o své činnosti. Výnosy daně uložené těmto organizacím budou použity k ochraně hranic. Zahraniční organizátoři nelegální migrace by mohli být ze země vyhoštěni. Tato opatření zůstanou v platnosti do konce migrační krize,“ uvedla vláda ve svém návrhu.

Foto: MTI

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér nastínil podobu balíčku zákonů o nelegální migraci.

Ministr vnitra Sándor Pintér uvedl jako příklad subjektu spadajícího pod chystaná opatření osobu nebo organizaci, která by migrantovi například v Bělehradu „ukázala cestu do Evropy“ nebo by mu poskytla chytrý telefon s mapami a dalšími informacemi.

Balíček zákonů zatím kabinet nepředloží do parlamentu, ale ministři jsou připraveni zúčastnit se veřejných společenských diskusí v souvislosti s výše uvedenými nařízeními.

„Tajně” téměř 1300 uprchlíků

Ač je maďarský premiér Viktor Orbán hlavním bojovníkem proti migraci a na srbsko-maďarské hranici nechal postavit plot, jeho vláda loni tajně přijala 1294 uprchlíků. Potvrdil to náměstek maďarského ministra zahraničí Kristóf Altusz v rozhovoru pro maltský list Times of Malta.

Tato zpráva rázem vyvolala v Maďarsku bouřlivé reakce. Opoziční strana Jobbik dokonce vyzvala Orbána k okamžité rezignaci. „Vláda slovně bojuje proti migraci. Přitom tajně přijala na maďarské území téměř 1300 uprchlíků. Je to největší politický podvod století,“ nechal se slyšet místopředseda Jobbiku Dániel Kárpát. Jobbik tvrdí, že v průběhu posledních tří let přijalo Maďarsko podobným způsobem až 2300 uprchlíků. „Chtěli bychom vědět, kde jsou tito lidé, z čeho žijí a kdo je vybral,“ řekl Kárpát.

Rovněž opoziční Maďarská socialistická strana (MSZP) žádá od Orbána vysvětlení a navrhuje svolání bezpečnostního výboru maďarského parlamentu. „Je nepřijatelné, když vláda slovně bojuje proti migraci i proti přerozdělení migrantů, a přitom tajně přijme uprchlíky na naše území,“ upozornil šéf bezpečnostního výboru Zsolt Molnár (MSZP).

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zdůraznil, že zmíněných 1300 uprchlíků bylo přijato na základě ženevských konvencí. „Nic jsme nezatajovali. Přijímání uprchlíků na základě ženevských konvencí je nepřetržitý proces, kterého se zúčastňují prakticky všechny země,“ tvrdí šéf maďarské diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám