Hlavní obsah

Rusko nabízí zprostředkování rozhovorů afghánské vlády s Tálibánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je připraveno poskytnout prostor pro uspořádání rozhovorů mezi afghánskou vládou a radikálním islamistickým hnutím Tálibán. S odvoláním na informace ruského ministerstva zahraničí o tom informovala agentura TASS. Rozhovory by prý měly začít co nejdříve.

Foto: Stringer Beijing, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Pokusy o silové řešení situace v Afghánistánu byly neefektivní, a proto jsou nezbytné kroky pro zahájení procesu národního usmíření na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN,“ píše se v prohlášení ministerstva.

Z prohlášení vyplývá, že Moskvu znepokojuje dopad války v Afghánistánu na okolní regiony bezprostředně sousedící s Ruskem. Moskva je pro to, aby rozhovory začaly co nejdříve, „abychom zastavili bratrovražednou občanskou válku. Jsme připraveni poskytnout odpovídající platformu,” zdůraznilo ministerstvo.

„Je zřejmé, že se severní Afghánistán nevratně stává teroristickou pevností vedenou Islámským státem," dodalo ministerstvo. „Nejrozhodnější a nekompromisní“ kroky jsou zapotřebí kvůli „ohromujícímu růstu objemu výroby drog a finanční podpoře mezinárodního terorismu“, upozorňuje dokument.

Rusko čelí podezření z podpory Tálibánu

Hnutí Tálibán je v Rusku oficiálně zakázanou organizací, nicméně v zahraničních médiích se často objevují informace o podpoře, kterou prý Moskva afghánským povstalcům poskytuje. [celá zpráva]

Loni v říjnu se v deníku The Times objevila zpráva, že Rusko posílá každý měsíc islamistům cisterny s pohonnými hmotami v hodnotě 2,5 miliónu dolarů (52 miliónů Kč). Podobná obvinění vznášejí také afghánští a američtí vojenští velitelé. Ti tvrdí, že Moskva úmyslně maří americkou misi v Afghánistánu. Ruští politici tato obvinění odmítají. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s ruským záměrem pozvat Tálibán k jednacímu stolu?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 169 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám