Hlavní obsah

Putin přirovnal Lenina k svatým a komunismus ke křesťanství

– Moskva
Právo, ama

Pozdvižení v předvolebním Rusku vyvolal prezident Vladimir Putin prohlášením, že komunistická ideologie je podobná křesťanství a zakladatel bolševického státu Vladimir Lenin, ležící již pomalu sto let v moskevském mauzoleu, je něco „jako svatý“. Putin to prohlásil ve filmu o Valaamském klášteru v Karélii, který odvysílala televize Rossija.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Možná řeknu něco, co se nebude někomu líbit, ale řeknu to tak, jak si to myslím... Komunistická ideologie je velmi podobná křesťanství. Ve skutečnosti svoboda, rovnost, bratrství, spravedlnost jsou součástí Písma svatého. Všechno tam je,“ vysvětlil.

Vztah komunistů vůči Leninovi pak přirovnal k uctívání svatých v křesťanství. „Podívejte, Lenina uložili do mauzolea. Čím se to liší od relikvií svatých pro pravoslavné, ale i vůbec pro křesťany? Říkají mi, že v křesťanství není taková tradice… Jak to že není? Jeďte na Athos (mnišský stát na řeckém Chalkidiki), podívejte se – tam jsou relikvie svatých, stejně jako tady,” dodal.

Pobouřená církev

Putinovy výroky značně podráždily duchovní pravoslavné církve. „Leninovo tělo – to jsou falešné relikvie. Relikvie se stávají relikviemi nikoli proto, že je někdo někam položil,“ reagoval duchovní Vsevolod Čaplin.

Podle něj je teď Leninova mumie turistickou atrakcí a táhne lidi ze zvědavosti, nikoli kvůli uctívání. Poslankyně za Krym Natalja Poklonská pak na Facebooku napsala, že bolševici vedení Leninem byli „blázni, kteří se dopouštěli satanských činů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám