Hlavní obsah

Deneuveová se omluvila obětem obtěžování, trvá ale na svém

Paříž

Slavná francouzská herečka Catherine Deneuveová, která před několika dny spolu se stovkou umělkyň varovala před kriminalizací mužů nadbíhajících ženám, se dnes omluvila obětem sexuálních útoků, které mohlo její stanovisko zranit. Na svých výhradách ale trvá.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Francouzská herečka Catherine Deneuveová

Článek

Podle francouzských umělkyň, jejichž dopis v úterý publikoval deník Le Monde, se původně americká kampaň namířená proti sexuálnímu obtěžování zvrtla. Dospěla podle nich k obžalobě jednotlivců, kteří jsou kladeni na stejnou úroveň jako skuteční pachatelé sexuálních zločinů, aniž mají příležitost reagovat nebo se bránit,. Umělkyně v textu zdůraznily, že „brání svobodu nadbíhat, která je nepostradatelná pro sexuální svobodu”.

Na dopis pobouřeně reagovaly francouzské feministky, podle nichž Deneuveová pohrdá oběťmi sexuálního násilí a pokouší se zastavit probíhající kampaň proti tomuto jevu. Na stranu signatářek dopisu se naopak postavily některé celebrity, například známý britský herec Liam Neeson.

„Bratrsky zdravím všechny oběti obludných činů, které mohl zranit dopis publikovaný v Le Monde. Jsou to ony a jen ony, jimž nabízím svou omluvu,” konstatovala herečka v prohlášení zveřejněném na webových stránkách listu Libération.

„Nic v dopise (pro Le Monde) neospravedlňuje obtěžování, to bych text nepodepsala... Podepsala jsem ho z důvodu, který je pro mě zásadní: kvůli nebezpečí čistek v umění,” napsala Deneuveová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám