Hlavní obsah

Úder proti mafii v Německu a Itálii, 169 zadržených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásah proti mafii uskutečnila policie v úterý nad ránem v Německu a Itálii. Výsledkem je 169 zadržených v nejrůznějších regionech obou zemí, uvedla agentura DPA. Razie byla namířena proti klanu kalábrijské mafie ‘Ndrangheta Farao-Marincola.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování ukázalo, že mafie byla zapojena do různých obchodních a firemních aktivit jak v Itálii, tak v zahraničí, uvedla italská agentura Ansa. Zločinci se údajně infiltrovali do několika domácích i zahraničních komerčních podniků, prováděli miliónové transakce týkající se například obchodu s vínem a potravinami, likvidace odpadu, pohřebních společností a smluv ve veřejném sektoru.

Policie zatím neupřesnila, kolik lidí bylo zadrženo v jednotlivých spolkových zemích Německa a kolik jich je z Itálie.

Od ostatních zločineckých organizací mafiánského typu se 'Ndrangheta liší především svou strukturou. Nezakládá se na pyramidálním členění, ale na horizontálním rozvržení moci. Jednotlivé klany, kterých může být podle odhadů mezi 100 a 150 a čítají asi 7000 členů, mají rozdělené sféry vlivu, jednotlivé části Kalábrie.

Organizace je založena na krevním poutu. Členy se stávají prakticky pouze rodinní příslušníci z jednotlivých klanů. Oproti organizaci Cosa Nostra, která je tradičně pouze mužskou záležitostí, využívá 'Ndrangheta také ženy. Pracují jako spojky, hlídají kradené zboží, podílejí se na vydírání i lichvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám