Hlavní obsah

Putin vybral na kampaň 400 miliónů rublů za deset dní, víc už dostat nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Volební konto prezidenta Vladimira Putina dosáhlo k pondělku zákonem stanovený limit 400 miliónů rublů (150 miliónů korun) a žádné další peníze už poukázány být nemohou. V pondělí to oznámila ruská ústřední volební komise. Celkem bylo na účty všech 13 schválených kandidátů posláno 656 miliónů rublů.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

V březnových prezidentských volbách se Putin uchází o čtvrtý mandát a kandiduje formálně jako nezávislý. Vládní strana Jednotné Rusko podle očekávání na svém sjezdu koncem prosince Putinovu kandidaturu podpořila.

Na jeho konto zaslala podle volební komise 28 miliónů rublů. Limitu financování dosáhl dosavadní prezident během deseti dnů od oficiální registrace své kandidatury. Z účtu bylo zatím na kampaň do 5. ledna použito 13,4 miliónu rublů.

Přes 200 miliónů rublů má zatím na svém kontě šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij. Třetím je v žebříčku příjemců finančních darů podnikatel a spolupředseda organizace Podnikatelské Rusko Boris Titov s 20,7 miliónu.

Volební fond opoziční kandidátky Xenije Sobčakové činí 19,4 miliónu rublů. Na účtu zakladatele strany Jabloko Grigorije Javlinského je 15 miliónů rublů. Nejmenší sumu dostal na volební účet Pavel Grudinin - pouhých tisíc rublů.

Na fond mohou podle ruských zákonů přispívat právnické i fyzické osoby. Volby se konají 18. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám