Hlavní obsah

Zemětřesení v britské konzervativní vládě

– Londýn • Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová začala v pondělí s radikální obměnou čtvrtiny členů svého kabinetu a zřizuje post ministerského náměstka, jehož agendou bude vytvořit scénář vystoupení Británie z Evropské unie, pokud se Londýn s Bruselem nedohodnou. Otřesy jsou však silnější a zasáhly i celou konzervativní stranu. Na svůj post rezignoval i její předseda Patrick McLoughlin.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová míří do kanceláře na zasedání, kde se mění obsazení kabinetu.

Článek

McLoughlin, který byl zastáncem brexitu, odešel po osmi letech ve vládních funkcích. Stranu vedl od roku 2016. Jeho nástupcem je Brandon Lewis, který se současně stal ministrem bez portfeje. Celou výměnu provázel zmatek. Na twitterovém účtu toryů se ještě před zahájením zasedání objevilo jméno Chrise Graylinga, ale tweet byl záhy stažen.

Tajemníkem strany se stal James Cleverly. Jmenováno bylo ještě devět nových stranických tajemníků pro jednotlivé oblasti.

Britská premiérka, která si potřebuje upevnit svou slabou pozici, dále jmenovala náhradníka bývalého šéfa svého kabinetu Damiena Greena, který v prosinci rezignoval kvůli sexuálnímu harašení – sáhl jedné ženě na koleno a měl také před deseti lety v počítači dětskou pornografii. [celá zpráva]

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Novým šéfem kabinetu se stal David Lidington, který byl dosud ministrem spravedlnosti. Tento post zřejmě obsadí jeho náměstek Dominic Raab.

Odchází také ministr pro Severní Irsko James Brokenshire, kterého čeká náročná operace plic. Kdo jej nahradí, zatím není jasné.

Odejít má zřejmě i ministryně školství Justine Greeningová, která se s Mayovou neshodla na školské politice. Proti vzdělávací politice demonstruje na 5000 škol. Zatím není jasný ani osud ministra zdravotnictví Jeremyho Hunta, jehož resort je také v problémech kvůli zdravotnímu pojištění. Předpokládá se, že o post přijde i ministr podnikání Greg Clark.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britský ministr zahraničí Boris Johnson

Ministr zahraničí Boris Johnson, ministr financí Philip Hammond, ministryně vnitra Amber Ruddová a ministr pro brexit David Davis si své pozice pravděpodobně uchovají, napsala agentura DPA.

Náměstek v nově vzniklé funkci pro „brexit bez dohody” bude spadat do resortu ministerstva pro brexit a bude se účastnit schůzek kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám