Hlavní obsah

Slovenský prezident Kiska bojuje s ministrem vnitra. Tvrdí, že na něj nasadil kriminalisty

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Rok před prezidentskými volbami se na Slovensku vyostřuje boj prezidenta Andreje Kisky s předními zástupci největší vládní strany Smer - premiérem Robertem Ficem a ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Kiska nově obvinil Kaliňáka, že na diskreditaci jeho osoby využívá Národní kriminální agenturu (NAKA). Ministr to ve čtvrtek popřel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

„Nemám žádnou pravomoc pro pokyny NAKA. Chlap by neměl takto plakat, je to nedůstojné a z mého pohledu to působí až směšně,“ řekl ministr vnitra na adresu hlavy státu.

NAKA je specializovaná agentura slovenského policejního sboru, která se zabývá nejzávažnější organizovanou trestnou činností. Vznikla před pěti lety.

Kaliňák připustil, že jeho vztah s Kiskou je komplikovaný. Ministr tvrdí, že za prezidenta rozhodují poradci a „nepůsobí úplně samostatně“.

Hlava státu zase poukázala na to, že při nástupu do funkce jí Kaliňák nabízel vládní letadlo na cesty za rodinou do Popradu s tím, že není využívané a piloti potřebují létat. Kiska pak byl za to popotahován v médiích i politiky. Premiér Robert Fico loni prohlásil, že předloží Kiskovi fakturu na téměř milión eur za neoprávněné používání vládního letadla k soukromým účelům. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Také toto obvinění ze strany Kisky ovšem Ficova pravá ruka Kaliňák popírá. Ve čtvrtek navíc dodal, že, prezidentovi pošle asi i fakturu za vyčistění interiéru vládního letadla, které se z prezidentovy cesty do Mexika, vrátilo „celé pozvracené“.

Kiska v rozhovoru pro týdeník Vasárnap, který vychází na Slovensku v maďarštině, označil Kaliňáka za „falešného a bezcharakterního“ člověka. Za ještě větší zklamání označil přístup premiéra Fica, který mu měl v některých případech lhát do očí.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Smer)

Kiskův mluvčí Roman Krpelan zopakoval, že policie prezidentovi písemně oznámila, že neexistuje rozdíl mezi služební a soukromou cestou a převoz chráněné osoby zabezpečuje nonstop 365 dnů v roce.

K pozvracenému vládnímu letadlu Krpelan řekl, že je lidsky ubohé vysmívat se lidem za to, že jim bylo v letadle nevolno. „Už v Mexiku zachraňovala sanitka jednoho z členů delegace kvůli žaludečním potížím z jídla. Nejednalo se o pracovníka prezidentské kanceláře,“ řekl mluvčí.

Kiska při minulých volbách připravil premiéra Fica o prezidentskou funkci. Tehdy neznámý milionář zvítězil i přes Ficovu tvrdou osobní kampaň. Příští rok budou Slováci volit nového prezidenta. Kiska se má teprve letos vyjádřit, zda bude znovu kandidovat.

Reklama

Související články

Kiska ustoupil, jmenuje soudce ústavního soudu

Slovenský prezident Andrej Kiska v úterý oznámil, že ve čtvrtek jmenuje tři soudce ústavního soudu. Rozhodl se tak ukončit spor o jmenování soudců ústavního...

Výběr článků

Načítám