Hlavní obsah

Británii a západ Evropy bičuje bouře Eleanor, doprovází ji silný orkán

Irsko, Velkou Británii, Belgii, Nizozemsko a Francii zasáhla v noci na středu bouře Eleanor, kterou provázel orkán s nárazy o rychlosti okolo 150 km/h, ve Švýcarsku, pak skoro 200km/h. V Británii se ocitly bez proudu tisíce domácností a narušena byla doprava. Jeden muž ve Walesu byl zraněn, když na jeho auto spadl strom. Bouře doprovázená silným větrem komplikuje dopravu také na severozápadě a ve středu Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severním Irskem se prohnala bouře EleanorVideo: AP

 
Článek

Orkán s nárazy o rychlosti 160 km/h byl naměřen po půlnoci na vrcholku Great Dun Fell v Cumbrii, zatímco v Severním Irsku v Orlock Head dosahoval rychlost v nárazech 145 km/hod stejně jako na ostrově Wight.

„Bouře Eleanor se přehnala a její oko nyní překračuje Severní moře, přesto budou silné nárazy větru pokračovat po celý den,“ uvedla ráno meteoroložka Beck Mitchellová.

Foto: Brian Lawless, ČTK/AP

Irský řidič projíždí zaplaveným parkovištěm v Salthillu

V Británii byly kvůli převráceným vozidlům uzavřeny úseky na dálnicích A1M, M6 a M5. Dálnici M25 stejně jako další silnice zablokovaly popadané stromy. Kvůli větru bylo také uzavřeno několik mostů jako Orwellův v Suffolku.

Zrušené lety

Eleanor postihla severní Francii a pařížský region. V Cambrai na severu Francie dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 147 kilometrů v hodině. V Paříži byl podle francouzské meteorologické služby zaznamenán nejsilnější vítr za posledních sedm let – 107 kilometrů v hodině. Varování před bouří platí pro 51 departementů až do středečního večera.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Zimní bouře Burglind nad jezerm Alpnach ve švýcarském Stansstadu

Z Belgie jsou z několika míst hlášeny popadané stromy a poškozené elektrické vedení.

Provoz byl kvůli bouři narušen také na amsterodamském letišti Schiphol. Zrušeno bylo 176 letů včetně několika spojů do a z Prahy. Podle agentury AFP se nelétá ani ze dvou letišť ve Francii, ze štrasburského a z letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg u švýcarských a německých hranic.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Bouře Burglind převrátila malé letadlo ve švýcarském Buochsu.

Vítr ve Švýcarsku měl skoro 200 km/h

Bouře, nazvaná meteorology v německojazyčných zemích Burglind, zasáhla i Švýcarsko, zvedla vlny v Ženevském jezeře a převrátila malé letadlo. Na hoře Pilatus u švýcarského Lucernu naměřili meteorologové rekordní rychlost větru 195 kilometrů v hodině. To je podle nich nejsilnější vítr zaznamenaný od začátku měření v roce 1981.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Mohutné vlny Ženevského jezera bičují Ouchy Harbour v Lausanne

V severozápadním a středním Německu, kde bouři doprovází vítr až o rychlosti 120 km/h, byla komplikovaná dopravní situace. Problémy na mnoha místech způsobily především popadané stromy. Jeden z nich spadl na koleje v Selmu severně od Dortmundu, projíždějící vlak do něj narazil a vykolejil. Vyvrácený strom zablokoval také důležitou regionální železniční trasu mezi Düsseldorfem a Cáchami.

Foto: Berg Oliver, ČTK

Němečtí policisté zastavují vozidla před spadlým stromem v Kolíně.

Němečtí meteorologové ve středu varovali obyvatele před padajícími stromy, ale i volně poletujícími předměty. „Půda je kvůli dešti z uplynulých dnů nasáklá, stromy se tak snáze vyvracejí,” uvedl meteorolog Robert Hausen.

Foto: Kusch Marcel, ČTK

Vykolejený vlak, který narazil do stromu v Selmu.

Varování před silným větrem vydali pro dnešek i čeští meteorologové. Platí pro Prahu, celý Karlovarský, Plzeňský a Moravskoslezský kraj a části Středočeského a Olomouckého kraje. Na severu a severovýchodě země má během středy sněžit. [celá zpráva]

Foto: Aaron Chown, ČTK/AP

Waves bičují pobřeží na západě Walesu v Aberystwythu.

Beaufortova stupnice síly větru

  • BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
  • VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
  • SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
  • MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
  • ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
  • SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
  • PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
  • BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
  • SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
  • MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
  • ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

Reklama

Výběr článků

Načítám