Hlavní obsah

Svět na nás nečeká, prohlásila Merkelová v novoročním projevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K soudržnosti a vzájemnému respektu vyzývá ve svém novoročním projevu německá kancléřka Angela Merkelová. Současně slibuje, že bude dělat vše pro to, aby sestavila stabilní vládu. Kancléřčin projev se bude vysílat v neděli večer, servery německých médií už o něm referují v předstihu.

Foto: Hannibal Hanschke, ČTK/AP

Angela Merkelová během novoročního projevu

Článek

„Někteří lidé mluví o rozdělení naší společnosti,“ uvedla kancléřka a varovala před přílišným pesimismem. Úspěch a důvěra na jedné straně, ale i obavy a pochybnosti na straně druhé, to je „realita naší země“ řekla Merkelová. Němcům slibovala, že udělá vše, aby vznikla stabilní vláda. „Jsem odhodlána k této misi. Budu pracovat na tom, abychom v novém roce rychle vytvořili stabilní vládu pro Německo," řekla.

Kancléřka doufá, že „si budeme více vědomi toho, co nás drží pohromadě“. V projevu vyzvala nejen k soudržnosti, ale také ke vzájemnému respektu ve společnosti a užší spolupráci mezi evropskými zeměmi. „Svět na nás nečeká. Musíme nyní vytvořit podmínky k tomu, aby se Německu dařilo dobře i v příštích deseti, patnácti letech," řekla Merkelová.

Merkelové se po zářijových parlamentní volbách stále nepodařilo vytvořit novou koaliční vládu. Volby sice vyhrála její konzervativní unie CDU/CSU, ale utrpěla ztráty, stejně jako dosavadní koaliční partner, sociální demokracie (SPD).

Kancléřka se nyní snaží přesvědčit SPD k setrvání v koaliční vládě. Sociální demokraté nejprve vyjednávání o nové vládě zcela odmítali a po nejhorším poválečném volebním výsledku se chtěli stáhnout do opozice. Jejich postoj se ale postupně změnil, když zkrachovaly rozhovory o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám