Hlavní obsah

Islámský stát se přihlásil k útoku v Káhiře i k výbuchu v Petrohradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K odpovědnosti za středeční výbuch v petrohradském supermarketu, který zranil 13 lidí, se v pátek přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Učinila tak prostřednictvím své propagandistické agentury Amak, žádné důkazy ale neposkytla, upozornila agentura Reuters. IS se přihlásil i k útoku v Káhiře, při kterém zemřelo devět lidí.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Skvrny od krve v pohřebním ústavu u kostela v Káhiře

Článek

Atentátník v Káhiře začal střílet před kostelem na jižním předměstí Káhiry, kde zavraždil nejméně sedm lidí, z toho šest věřících a jednoho policistu. Poté byl sám zraněn a zatčen, uvedlo podle agentury Reuters egyptské ministerstvo vnitra. [celá zpráva]

Před útokem na kostel muž střílel i na obchod, o němž Koptové tvrdí, že patří jednomu z nich. Na místě přišli o život dva křesťané, napsala agentura DPA. Údaje o počtu obětí se však liší.

Vyšetřovatelé atentátníka identifikovali, ale neuvedli jeho jméno. Sdělili jen, že jde o muže, který již od minulého roku provedl několik útoků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Následky výbuchu v petrohradském supermarketu

Už ve středu večer vybuchlo v supermarketu petrohradského zábavního centra podomácku vyrobené výbušné zařízení o síle odpovídající výbuchu 200 gramů trhaviny TNT. Podle agentury Amak spáchala atentát "skupina závislá na Islámském státu". [celá zpráva]

V okamžiku exploze se v nákupním centru nacházelo několik stovek lidí, třináct z nich utrpělo zranění. U pěti osob byla zranění středně těžká, stav tří pacientů ve čtvrtek úřady označily za uspokojivý. Pět lidí odmítlo ošetření v nemocnici.

Agentura Reuters upozornila, že IS neposkytl žádný důkaz, jímž by své tvrzení o odpovědnosti za nastražení bomby podpořil. Organizace se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci v Evropě podniknou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám