Hlavní obsah

Iráčan se držel pět hodin nápravy autobusu, aby se dostal ze Srbska do Chorvatska

Záhřeb

Jednadvacetiletý uprchlík z Iráku se ve středu pod podvozkem autobusu dostal z Bělehradu skoro do Záhřebu. Po pěti hodinách, během nichž autobus ujel na 400 kilometrů, už ztratil sílu. Když autobus zastavil, vyplazil se zpod něj. Policie jej zadržela, uvedla chorvatská televize HRT.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Migranti u západosrbského města Sid nedaleko hranic s Chorvatskem

Článek

Když byl autobus kolem čtvrté odpoledne u městečka Ivanić Grad asi 40 kilometrů od Záhřebu, Iráčan ztrácel sílu. „Uslyšeli jsme silný hluk zespodu autobusu, tak jsme to nahlásili řidiči, který pak zastavil,” vylíčil jeden z cestujících Anđelko Nežić.

Poté zpod autobusu vylezl vyděšený mladík s krvácejícíma rukama, jehož obličej pokrývalo bláto, řekl jeden z řidičů Njegovan Dabić. Podle něj byl úplně vyplašený a vyděšený, uvedla televize HRT

Nežić dodal, že po řidičích vystoupil i on. Šel k mladíkovi a pochopil, že neumí ani chorvatsky ani srbsky: „Zeptal jsem se ho anglicky, jestli má hlas nebo žízeň a jestli pro něj mohu něco udělat. Odpověděl, že nic nepotřebuje a vše je v pořádku. Pak jsme šel k pumpě vzal mu něco k jídlu a k pití.”

Riskoval život

Řidič zavolal policii, jejíž příslušníci přijeli za půl hodiny a zadrželi Iráčana u odpočívadla. Policisté ho převezli do nemocnice, kde ho lékaři vyšetřili. Ukázalo se, že neutrpěl zranění.

Mladík podle zaměstnanců dopravní společnosti Čazmatrans, které dotčený autobus patřil, riskoval život. Přepravce dodal, že to není první případ, k podobnému došlo i na lince z Podgorice do Dubrovníku.

Policie hodlá prozkoumat, za jakých okolností uprchlík překročil srbsko-chorvatské hranice. Autobusy se při přejezdu hranice kontrolují.

Reklama

Výběr článků

Načítám