Hlavní obsah

Hitlerův mercedes je na prodej, aukce má vynést milióny eur

V půli ledna zamíří do aukce historický Mercedes-Benz 770K Grosser Open Tourer, který patřil do vozového parku nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Velký kabriolet patřil k symbolům třetí říše, jeden z nejhorších diktátorů 20. století se jím vozil během slavností a vojenských přehlídek. Předpokládá se, že aukce vynese milióny eur.

Foto: Worldwide Auctioneers

Jeden z Hitlerových mercedesů míří do aukce.

Článek

O chystané aukci, která se bude konat 17. ledna, ve středu informoval server deníku Die Welt. Hitler se v unikátním mercedesu předvedl například v roce 1940 v Berlíně u příležitosti oslav kapitulace Francie. Vůz se značkou 1A 148 461 vyzkoušel také italský fašistický vůdce Benito Mussolini.

Vyrobeny byly jen čtyři exempláře tohoto modelu. Majestátní vůz poháněl vysokoobjemový osmiválec 7,7 litru, s nímž byl i přes své impozantní rozměry schopen dosáhnout rychlosti až 160 km/h.

Foto: Worldwide Auctioneers

Jeden z Hitlerových mercedesů míří do aukce

Vůz, který se bude dražit, byl navíc speciálně upraven pro Hitlerovu ochranu – má pancíř ve dveřích a v podlaze, neprůstřelná okna a výsuvný neprůstřelný plát za prostorem posádky.

Hitler však využíval víc podobných vozů.

Foto: Profimedia.cz

Mercedes, který Adolf Hitler využíval pro slavnostní příležitosti.

Po válce vůz několikrát změnil majitele. Zprvu byl zkonfiskován spojeneckými vojsky, chvíli patřil neznámému Belgičanovi, později byl prodán Asociaci veteránů v Greenville v americkém státě Severní Karolína. V Americe opět měnil majitele, až se v roce 2002 vůz dostal opět do Evropy – v roce 2009 ho koupil nejmenovaný ruský miliardář.

Foto: Profimedia.cz

Hitlerův mercedes se bude dražit příští rok 17. ledna.

Prodeje se nyní ujala aukční síň Worlwide Auctioneers. Odhadovaná cena se neuvádí, očekává se však v řádu miliónů eur. Jisté ovšem je, že deset procent z částky půjde na vzdělávací programy o holokaustu, které mají připomenout zvěrstva druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám