Hlavní obsah

Jste pokrytci, zlobí se Řekové na Evropu kvůli nezletilým migrantům

– Atény

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas v úterý odsoudil „pokrytectví” Evropy, která podle něho odmítá sdílet břemeno stovek nezletilých migrantů bez doprovodu žijících v přeplněném táboře Moria na ostrově Lesbos v Egejském moři.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci, kteří dorazili do řeckého přístavu Pireus ze záchytného tábora Moria na ostrově Lesbos.

Článek

„V Morii máme problémy s nezletilými uprchlíky bez doprovodu. Žádáme Evropu, aby si některé z nich vzala, ale ona nikoho nebere,” stěžoval si Muzalas v rozhovoru s řeckou tiskovou agenturou ANA zveřejněném v úterý.

Nezletilých bez doprovodu je v Morii podle úředních zdrojů 250. K těm patří dalších 68 dětí, které jsou s příbuznými.

Ministr tábor navštívil v pondělí u příležitosti Vánoc. Životní podmínky, které nabízí, jsou předmětem kritiky mnoha nevládních organizací a médií. Je jedním z nejvíce přeplněných pěti táborů na východořeckých ostrovech v Egejském moři. Soustředí se v něm více než 5000 uprchlíků, zatímco jeho kapacita je pouze 2300 lidí.

„Evropa musí skoncovat se svým pokrytectvím. Je snadné si hrát na žalobce,” dodal Muzalas.

Životní podmínky v Morii jsou hroší přes zimu, kdy je chladno a deštivo. Mnoho uprchlíků a migrantů žije stále ve stanech, i když řecké úřady tam postupně instalují obytné kontejnery, které pro jejich obyvatele kromě nejobyčejnějších lůžek zajišťují také více tepla. Loni na podchlazení zemřeli v táboře tři lidé.

Východořecké ostrovy se staly vstupní branou pro příchod statisíců uprchlíků a migrantů hlavně z Asie, kteří zejména v roce 2015 mířili přes Turecko do Evropy. Od března loňského roku, kdy Evropská unie uzavřela s Tureckem dohodu o kontrole společné námořní hranice v Egejském moři, ale počet migrantů směřujících do Řecka prudce klesl.

Reklama

Související články

Nových migrantů v EU ubývá

Do Evropské unie dorazilo v letošním roce výrazně méně migrantů. Jak ve středu oznámil eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos, celkový počet nelegálních...

Výběr článků

Načítám