Hlavní obsah

Autobus v Moskvě najel do lidí, čtyři mrtví a devět zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Čtyři mrtvé a devět zraněných si v pondělí vyžádala tragická nehoda v Moskvě. Linkový autobus tam vjel na schodiště podzemního přechodu pro pěší. S odvoláním na policejní zdroje to oznámila agentura TASS. Na místě zasahovalo deset vozů záchranných služeb, zraněné přepravovaly k ošetření tři vrtulníky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autobus v Moskvě najel do lidí, čtyři mrtví a devět zraněnýchVideo: AP

 
Článek

Incident se stal u stanice metra Slavjanskij bulvar na západě města v místech rušného dopravního uzlu. Řidiče policie zadržela. Vyšetřovatelé prý předpokládají, že buď nezvládl řízení, nebo jeho vozidlo mělo technickou poruchu. V Moskvě v pondělí silně sněžilo a viditelnost je špatná.

„O teroristickém útoku se nemluví, žádná taková verze se nevyšetřuje,” citovala agentura Interfax zdroj z moskevské radnice. Osmapadesátiletý řidič, jehož jméno policie nezveřejnila, je v moskevském dopravním podniku Mostransavto zaměstnán 17 let.

Vozidlo, které přijelo po pravidelné lince z obce Skolkovo na západním okraji města, podle očitých svědků nejdříve vjelo na chodník a po chvíli se zastavilo na schodech do podchodu. Pod koly autobusu zůstali po nehodě tři lidé, zranění utrpěli i cestující v autobusu. Stav tří z nich je kritický.

Foto: Stringer, Reuters

Moskevský linkový autobus najel na schodiště podzemního přechodu pro pěší.

Podle záznamu z pouličních kamer stál autobus dlouho na zastávce, než prudce vyrazil z místa, najel na chodník a pak do podzemního přechodu. Řidič podle vyšetřovatelů vypověděl, že chtěl na zastávce trochu popojet, aby udělal místo dalšímu vozu, ale „autobus se náhle sám rozjel” a už ho nedokázal zastavit, protože selhaly brzdy.

Řidič měl sice letité zkušenosti z moskevské dopravy, autobus daného typu ale podle agentury TASS řídil v pondělí poprvé. Nehodu údajně mohla způsobit láhev vody, která prý řidiči spadla a zaklínila se pod pedálem.

Cestující hodnotili řidiče rozporně: podle jedněch se choval normálně, možná jen poněkud nepřívětivě. Další cestující v televizi Dožď naopak řekl, že se mu zdálo, že řidič schválně šlápl na plyn a po nehodě se prý ani nesnažil pomoci pasažérům.

Foto: Stringer, Reuters

Podle úřadů řidič nezvládl řízení nebo se jednalo o technickou závadu.

Postih podle médií hrozí nejen řidiči, ale i přepravci. Ten tvrdí, že autobus byl prakticky nový, v provozu totiž nebyl ani rok, a že všechny autobusy kontroluje pokaždé před tím, než vyjedou do ulic. Havarovaný vůz nicméně prověří experti, aby zjistili, zda se nevyskytla nějaká porucha či závada.

V Rusku je obvyklý pracovní den, Vánoce v ortodoxním pravoslaví připadají podle juliánského kalendáře na 7. ledna.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin kondoloval příbuzným obětí a nařídil technickou kontrolu všech městských linkových autobusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám