Hlavní obsah

Papež se v požehnání Městu a světu vyslovil pro mír na Blízkém východě

– Vatikán • Aktualizováno

Papež František ve svém vánočním poselství vyzval k obnově dialogu, který by ukončil izraelsko-palestinský konflikt a vyústil v mírové soužití dvou států. Papež se tak vyjádřil poté, co nedávné rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele zvýšilo napětí v oblasti.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Papež František během vánočního projevu

Článek

„Modleme se, aby převážila vůle obnovit dialog a aby konečně bylo prostřednictvím dialogu dosaženo řešení, které by umožnilo mírové soužití dvou států ve vzájemně dohodnutých a mezinárodně uznaných hranicích,” řekl papež k situaci na Blízkém východě

Papež také připomněl utrpení dětí v důsledku násilností v Sýrii, Iráku, Jemenu, v řadě afrických zemí či na Ukrajině. Vyzval rovněž k modlitbám, aby „byly překonány rozpory na Korejském poloostrově a aby tam byla v zájmu celého světa obnovena důvěra mezi znepřátelenými stranami”.

Stejně jako loni pamatoval papež na obyvatele zemí zasažených vleklými konflikty, především pak na děti. Mluvil o válkou sužované Sýrii, Iráku a také o „opomíjeném konfliktu” v Jemenu. Z těžce zkoušených afrických zemí jmenoval například Jižní Súdán, Somálsko či Středoafrickou republiku.

Zmínil také Barmu, odkud v posledních měsících uprchly před násilím statisíce muslimských Rohingů do sousedního Bangladéše. Hlava katolické církve obě tyto asijské země nedávno navštívila.

Tradiční poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) papež František využil i k tomu, aby zopakoval svá slova ze štědrovečerní mše a znovu vyzval věřící, aby se neklonili zády k miliónům migrantů, kteří byli vypuzeni ze svých zemí. [celá zpráva]

I v pondělí uprchlíky přirovnal ke svaté Marii a Josefovi, kteří putovali z Nazaretu do Betléma a nenašli přístřeší. „V krocích Marie a Josefa se ukrývá tolik kroků mnoha lidí. Jsme svědky toho, jak milióny lidí, kteří si nevybrali odchod, ale byli nuceni odejít, opouštějí své blízké,“ řekl papež.

Reklama

Výběr článků

Načítám