Hlavní obsah

Ruská tajná služba zadržela sedm členů IS, chystali atentát v petrohradské katedrále

– Petrohrad • Aktualizováno

Ruská tajná služba (FSB) zadržela v Petrohradu sedm členů teroristické organizace Islámský stát, kteří připravovali bombové atentáty v místech s větším počtem lidí. S odkazem na prohlášení FSB o tom v pátek informovaly ruské agentury TASS a Interfax. Zaútočit mínili v Katedrále Panny Marie Kazaňské na Něvském prospektu.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Panny Marie Kazaňské

Článek

Podle oznámení kontrarozvědky chtěli útočníci 16. prosince spáchat atentát na jednu z církevních budov, měl ho provést sebevražedný atentátník. Na dalších místech s větším počtem lidí připravovali výbušná zařízení, uvedl TASS.

Před obvodním soudem už stanul jeden ze zadržených - Jevgenij Jefimov. Byl obviněn z nezákonné výroby výbušných zařízení. „Během procesu obviněný řekl, že nelegálně sestrojil výbušné zařízení, které mělo vyhodit do povětří Kazaňskou katedrálu,” uvedl vyšetřovatel.

Velení IS posílalo podle vyšetřovatelů petrohradské skupině rozkazy pomocí mobilní komunikační sítě Telegram.

Během zátahu tajná služba a policie „zabavila značné množství výbušnin, součástky k výrobě improvizovaných výbušných zařízení, automatické zbraně, náboje a extremistickou literaturu”. Podle agentury Interfax FSB také zlikvidovala laboratoř pro výrobu výbušnin.

Reklama

Výběr článků

Načítám