Hlavní obsah

Budu kandidovat sám za sebe, oznámil Putin na úvod bilancování

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil ve čtvrtek pravidelnou bilanční tiskovou konferenci. Od úvodu hovořil o kandidatuře na prezidenta. Uvedl, že nebude stranickým kandidátem. Má již program, ale ještě nemá svůj volební štáb. Přiznal i slabost opozice. Věnoval se také otázce nacionalismu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Budu kandidovat sám za sebe, ale samozřejmě budu spoléhat na podporu politických sil,“ řekl Putin. Uvedl, že půjde o politické subjekty, které mají stejný pohled na politiku jako on. Nezmínil stranu jednotné Rusko, s níž byl dosud spojován.

Hlavně ale míní spoléhat na občany. Štáb ještě nemá ustavený. Chce, aby v něm byly osobnosti.

K programu uvedl hned na úvod tiskové konference: „Už jsem mnohokrát hovořil o tom, jaké Rusko bych chtěl vidět. Rusko musí mířit do budoucnosti, musí mít moderní politický systém, flexibilní hospodářství, špičkové technologie. Nechci mluvit o  předvolebním programu, který budu mít jako každý kandidát. Prakticky ho mám.“

Putin ale uvedl, že program ještě zveřejnit nechce.

Opozice je slabá

Putin se vyjádřil i k tomu, že nemá výrazného protikandidáta. Napřed zažertoval:

„Nebudu si přece vychovávat vlastního konkurenta, ale přemýšlím o tom, že politické prostředí - stejně jako ekonomické - musí být konkurenční. Nelze si představit politické prostředí bez konkurence.“ Přiznal ale slabost opozice: „Nemáme takové výrazné opozičníky, netvoří skutečnou konkurenci pro skutečnou moc. Je to ruské specifikum, které vzniklo během posledních desítek let.“

Vysvětlil i důvod - velký růst od přelomu tisíciletí: „Průmysl stoupl o 60 procent, zpracovatelský o 70 procent. Reálný výdělek poklesl v souvislosti s krizovými lety, ale od počátku roku 2000 stoupl 3,5krát.”

„Chci říci, že ekonomika skutečně roste, nikdy nic nepřipisujeme. Co se týká růstu HDP, činí 1,6 procenta, co se týká průmyslu, je to taky 1,5 procenta, dobře roste automobilový průmysl, farmaceutický, ale i zemědělství rostlo o tři procenta, měli jsme rekordní úrodu, vůbec největší za dobu existence Ruské federace,“ dodal Putin a vysvětlil, proč ekonomika opět roste: „Růst je způsoben tím, že jsme v polovině roku 2014 a během roku 2015 překonali dva šoky - prudký pokles cen energií a vliv sankcí. Naše země se začala více spoléhat na vnitřní poptávku. Překonali jsme recesi a dostáváme se na trajektorii stabilního růstu, protože investice - především kapitálové - jsou vysoké, rostou o 4,4 procenta, takže investice do rozvoje převyšují růst. Ve střednědobém výhledu je již garantován další růst.”

Zmínil i úspěšný boj s inflací, která je nižší, než se čekalo. Řízení inflace je podle něj správný proces. Putin zmínil, že Rusko snižovalo úrokovou sazbu na 8,25 procenta, letos už pětkrát. Zmínil i nutnost ozdravit finanční systém, restrukturalizaci bank, nutnost podporovat malé a střední podniky.

„Když mluvíme o opozici, je třeba nejen dělat hluk na ulicích nebo v kuloárech.

Lidé jsou dnes s lecčím nespokojeni a mají pravdu, šlo by dosahovat lepších výsledků, ale to, co navrhují lídři opozice, vyvolává obavy. Je třeba navrhnout něco ne efemérního, ale reálný program. Doufám, že to u nás vznikne,” řekl ještě Putin.

Kritizoval i protikandidátku Xenii Sobčakovou, která si stěžovala, jak těžké je najmout si halu a zastávala se Alexeje Navalného. Putin se do ní pustil: „Opozice musí přijít k národu s programem činů. Je snad program Sobčakové ´proti všem´ pozitivním programem činů?” A ohledně Navalného se jí zeptal, zda si přeje, aby po Rusku běhali na náměstích takoví Saakašviliové: „Tím už jsme si prošli, to se k tomu skutečně chce Sobčaková vrátit?” Podle něj to Rusové nechtějí a nedovolí.

Obavy z nacionalismu

V Putinově projevu byla patrná jeho snaha utlumit případné rozpory, zejména pak nacionální, aby nemusel čelit separatismu. Zmínil to v případě rozvoje Arktidy. „A musíme pamatovat na malé národy, nesmíme narušovat jejich přirozené cykly, i když kvůli tomu nesmíme zastavovat velké programy.“ Podle něj jsou nutné kompenzace.

Putin reagoval na stížnost Tatarů na výuku v ruštině: „Nemáme žádné akutní problémy v národnostní otázce. Jde jen o to, aby všechny děti měly stejné startovací podmínky. Děti mají mít rodný jazyk, ale když budou zaostávat v komunikaci v ruském jazyce, jímž se mluví v celé federaci, v němž se vyučuje na vysokých školách, bylo by to špatné.“ Hned ale dodal: „Je potřeba zajistit, aby lidé mohli studovat nejen tatarský jazyk, ale i jakutský, ...”  Vyzdvihl, že autonomní oblasti budou vždy rozhodovat samy za sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám