Hlavní obsah

Někdejšímu katalánskému premiérovi kvůli referendu zabaví dům

– Madrid

Španělský účetní dvůr v úterý nařídil zabavení domu bývalého katalánského premiéra Artura Mase. Výnosem z jeho případného prodeje chce podle listu El País umořit část pokuty, kterou expředseda regionální vlády dostal zneužití státních prostředků na konání nezávazného hlasování o nezávislosti Katalánska v listopadu 2014.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Bývalý šéf katalánské regionální vlády Artur Mas

Článek

Kromě Masova domu nařídil účetní dvůr zabavit také nemovitosti několika Masových spolupracovníků, mimo jiné bývalého mluvčího katalánské vlády Franceska Homse a exministryň Joany Ortegové a Irene Rigauové.

Expředseda katalánské vlády Mas podle účetního dvora zneužil veřejné finance ke konání nelegálního referenda, a spolu s osmi dalšími lidmi tak musí zaplatit pokutu v celkové výši téměř 5,3 miliónu eur (136 miliónů korun). Dosud Mas a jeho někdejší spolupracovníci zaplatili pouze 2,9 miliónu eur (74,3 miliónu korun), zdůvodnil účetní dvůr své rozhodnutí o zabavení nemovitostí.

V březnu španělský soud Masovi, který stál v čele katalánské samosprávy v letech 2010 až 2016, zakázal na dva roky zastávat veřejnou funkci, bývalé ministryni Rigauové na rok a půl a exministryni Ortegové na rok a devět měsíců.

Katalánská vláda navzdory zákazu, který vydal ústavní soud, uspořádala v roce 2014 nezávazné hlasování o nezávislosti, v němž se pro odtržení od zbytku Španělska vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

V současnosti se španělské soudy zabývají obviněními vznesenými vůči Masovu nástupci ve funkci Carlesovi Puigdemontovi a jeho vládě kvůli referendu o katalánské nezávislosti z letošního 1. října a následné rezoluci o nezávislosti, kterou katalánský parlament přijal 27. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám