Hlavní obsah

V Německu obžalovali vojáka, že chtěl útočit na politiky podporující migraci

– Berlín

Německé nejvyšší státní zastupitelství podle svého úterního vyjádření obžalovalo vojáka Franka A. z příprav útoku na politiky, kteří se podle něj příliš angažovali ve prospěch uprchlíků. Podle vyšetřovatelů chtěl muž útok svalit právě na uprchlíky, a proto se sám na konci roku 2015 nechal registrovat jako syrský běženec. Kauza vyšla najevo v dubnu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Příslušníci Bundeswehru (ilustrační fotografie)

Článek

Nejvyšší státní zastupitelství muže 4. prosince obžalovalo vedle přípravy útoku i z dalších trestných činů včetně krádeže, podvodu nebo porušení zákonů o držení zbraní a o výbušninách.

Osmadvacetiletý voják měl podle sdělení nejvyššího státního zastupitelství na seznamu možných cílů mimo jiné ministra spravedlnosti Heika Maase (SPD) nebo místopředsedkyni Spolkového sněmu Claudii Rothovou (Zelení). K uskutečnění svých plánů si obstaral čtyři zbraně, přes 1000 kusů munice a více než 50 výbušných zařízení. Část munice i výbušných zařízení odcizil z armádních zásob.

Pravicový radikál

Případ na jaře v Německu vyvolal skandál především ze dvou důvodů. Jednak tím, že bundeswehr měl roky jasné indicie o tom, že Franco A. je pravicový radikál, a jednak tím, že německé úřady nepřišly na to, že není uprchlíkem, a ještě mu jako běženci vyplácely peníze. [celá zpráva]

Franco A. byl zatčen na konci dubna, dvojice jeho údajných spolupachatelů pak o něco později. Tito dva zadržení jsou dále vyšetřováni. Franco A. je od konce listopadu stíhán na svobodě. [celá zpráva]

Ukázalo se také, že vojáci Bundeswehru uctívali nacistické symboly.

Reklama

Výběr článků

Načítám