Hlavní obsah

Podle Tuska kvóty rozdělují EU

– Brusel • Aktualizováno

Přerozdělování žadatelů o azyl mezi členské země Evropské unie podle kvót je neefektivní nástroj, který státy bloku rozděluje, domnívá se šéf Evropské rady Donald Tusk. Novinářům to před čtvrtečním prosincovým summitem EU řekl představitel Unie, který je velmi dobře obeznámený s Tuskovými názory.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Donald Tusk

Článek

"S ohledem na to, jak nyní věci stojí, je (Tusk) přesvědčen, že si lze jen velice těžko představit, že by se dal na základě návrhu na trvalý kvótový mechanismus najít (mezi členskými státy) konsensus," řekl mimo záznam významný unijní činitel, který se na přípravě summitu výrazně podílí. Připomněl, že rozporné pohledy členských států přineslo už září 2015, kdy bylo jednorázové přerozdělování migrantů prosazeno většinovým hlasováním právě proti vůli Česka a dalších zemí střední a východní Evropy.

Tusk v dokumentu, který si připravil pro čtvrteční summit EU, jednoznačně napsal, že otázka povinných kvót se ukázala jako neefektivní přístup výrazně rozdělující státy. Je proto podle něj třeba obnovit vzájemnou důvěru mezi členskými zeměmi.

„Očekávám otevřenou a přímou politickou diskusi o migraci," napsal k večeru Tusk v dopise, kterým účastníky summitu do Bruselu pozval. Je podle něj důležité probrat, co v posledních dvou letech fungovalo a co ne, a vyvodit z toho odpovídající závěry.

Česká republika spolu s Maďarskem a Polskem čelí žalobě, protože se odmítly podílet na programu dvouletého jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl. Tento program v září skončil. Andrej Babiš, který bude v roli premiéra poprvé na summitu zastupovat ČR, chce upozorňovat právě na nefunkčnost kvót.

V Evropské unii se nyní diskutuje o reformě celého azylového řešení, které by nahradilo přežitý dublinský systém. Návrh reformy, s nímž přišla Evropská komise loni v květnu, počítá i s trvalým přerozdělovacím mechanismem, jenž by se spouštěl, pokud by některou členskou zemi postihla migrační krize.

Státy toto téma hluboce rozděluje, což koneckonců dokládá i pondělní přípravné jednání diplomatů před čtvrteční diskusí o migraci. Zástupci členských zemí právě téma povinného přerozdělování migrantů probírali přes polovinu své schůzky a bez jednoznačného závěru. Potvrzen zatím nebyl Tuskův dokument, který se tématu věnuje a má sloužit jako podklad pro čtvrteční večerní diskusi premiérů a prezidentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám