Hlavní obsah

Exploze zásobníku plynu na východě Rakouska: jeden mrtvý a 18 zraněných

– Baumgarten an der March • Aktualizováno

Exploze východorakouského plynového terminálu v obci Baumgarten an der March u slovenských hranic si v úterý ráno podle záchranářů vyžádala jeden život. Osmnáct lidí utrpělo zranění, stav jednoho z nich je vážný, informoval mluvčí záchranářů. Příčinou neštěstí byla podle prvotních zjištění policie blíže neupřesněná technická závada.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu plynového zásobníku v Rakousku zemřel jeden člověkVideo: AP

 
Článek

Výbuch otřásl zařízením v úterý ráno v 8:45, komplex následně zahltily plameny, citovala agentura DPA policejního mluvčího. Okolí bylo krátce po explozi uzavřeno.

Foto: Social Media, Reuters

Hasiči zasahují u výbuchu plynové stanice v rakouském městě Baumgarten.

Na místo se sjelo několik hasičských vozů a sanitek. Počet zraněných nemusí být konečný. Podle provozovatele zařízení, společnosti Gas Connect, v areálu pracovalo zhruba 50 lidí. Prvotní informace krátce po explozi zmiňovaly až 60 zraněných.

Policie na Twitteru informovala, že příčina exploze byla technického rázu. Podrobné vyšetřování příčin je však teprve na začátku. Operátor zařízení mezitím potvrdil, že požár už byl uhašen. „Zařízení bylo kontrolovaným způsobem zastaveno a je mimo provoz,” řekl APA mluvčí společnosti Gas Connect Armin Teichert.

Přerušeny dodávky plynu, ČR se nehoda nedotkne

Slovenská plynovodní společnost Eustream přerušila kvůli nehodě přepravu plynu do Rakouska. „V důsledku události v Rakousku… jsme upravili tranzitní režim naší sítě, abychom plně zajistili její bezpečnost, a přerušili jsme tranzit do Baumgartenu,” uvedl mluvčí společnosti. Přerušeny byly rovněž dodávky plynu do Itálie, Slovinska a Chorvatska. Velkoobchodní ceny plynu v důsledku toho prudce rostou.

Foto: Social Media, Reuters

Hasiči zasahují u výbuchu plynové stanice v rakouském městě Baumgarten.

Na dodávky plynu do ČR havárie nebude mít vliv. „Od roku 2013, kdy byl uveden do provozu plynovod Opal, je největším vstupním místem plynu do České republiky Hora Svaté Kateřiny u bývalé východoněmecké hranice. Plyn tak dnes teče obráceně než dříve,” uvedl ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml.

Baumgartenský terminál je důležitým uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy, napsala agentura AFP. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupina ÖMV.

Foto: Gas Connect Austria

Plynová stanice v Baumgartenu v newsletteru firmy Gas Connect Austria

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám