Hlavní obsah

Prezident Zeman se odletí rozloučit na Slovensko

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Český prezident Miloš Zeman v úterý absolvuje poslední zahraniční cestu ve svém funkčním období. Přiletí na rozlučkovou návštěvu do Bratislavy, kde bude jednat se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska

Článek

„Hlavní smysl návštěvy spočívá v symbolice, dodržení tradice, abychom si řekli, že máme k sobě blízko. Jedná se vysloveně o přátelskou návštěvu,“ řekl agentuře TASR Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Po jednání obou prezidentů je v plánu společné tiskové prohlášení. Odpoledne položí věnce k Památníku československé státnosti před budovou Slovenského národního muzea, jejíž součástí je socha Tomáše Garrigue Masaryka a k památníku Milana Rastislava Štefánika na nábřeží Dunaje.

Možná dojde i na setkání s Ficem

Zatím není jasné, zda se Zeman setká i se slovenským premiérem Robertem Ficem, s nímž ho pojí dlouholeté přátelství. Předseda slovenské vlády se měl v úterý zúčastnit klimatického summitu ve Francii. Podle posledních informací však Fico možná na summit nepoletí a k setkání se Zemanem přece jenom dojde.

Od rozdělení Československa v roce 1993 se stalo tradicí, že první návštěva české i slovenské hlavy státu směřuje do hlavního města sousední země bývalé federace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám