Hlavní obsah

Rozhovory o brexitu se povedlo odblokovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek po ranním setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou oznámil, že podle jeho názoru nastal v rozhovorech o brexitu dostatečný posun na to, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů Británie a EU. Podle šéfky koaličních severoirských unionistů z DUP Arlene Fosterová Británie podstatně změnila text svého návrhu na dohodu s Evropskou unií o brexitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská premiérka Mayová se sešla se šéfem EK Junckerem a předsedou ER Tuskem Video: Reuters

 
Článek

Britská premiérka Theresa Mayová po celonočních jednáních s DUP o hranicích mezi Irskem a Severním Irskem zamířila do Bruselu, kam přijela i se svým vyjednavačem o odchodu Spojeného království z EU Davidem Davisem.

Jednala tam v pátek ráno s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem.

Výsledek jednání o třech základních tématech první fáze brexitu, tedy o hranici Británie a Irska, o otázce ochrany práv občanů EU v Británii a o zaplacení příspěvků do rozpočtu EU, označil Juncker za kompromis. Juncker uvedl, že další jednání „budou obtížná pro obě strany, pro Spojené království i pro EU”.

Po rozhovorech s Junckerem zahájila Mayová jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, který podle listu The Guardian potvrdil, že dostal doporučení, aby jednání pokročila. Nejprve by se podle něj mělo jednat o podobě přechodného období, tedy o dvou letech poté, co Británie formálně opustí EU.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová v doprovodu Donalda Tuska

Británie podle něj bude muset v tomto období respektovat dál zákony EU, včetně těch nových, a také rozpočty.

„Všichni víme, že rozdělení je těžké. Ale rozdělení a vybudování nových vztahů je ještě těžší,“ uvedl Tusk a postěžoval si, že zbývá málo času, přitom je potřeba dojednat tu složitější část odchodu: „Tolik času bylo věnováno jednodušší části úkolu. A nyní na vyjednání přechodné dohody a rámce budoucích vztahů zbývá méně než rok.“

Foto: Yves Herman, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Co se týká otázky irské hranice, dohoda o brexitu má podle premiérky garantovat, že „nebude žádná tvrdá hranice, mezi Irskem Severním Irskem“, přičemž současně bude uchována „ústavní a ekonomická integrita Spojeného království“. Velkopáteční dohoda o Severním Irsku, která zajistila po dekádách bojů mír, by měla platit.

Podle textu smlouvy o odchodu jakákoli další dohoda musí garantovat, že nevznikne tvrdá hranice, a toho chce dosáhnout Velká Británie v rámci vztahů Spojeného království a EU. Pokud by to nebylo možné, „Spojené království navrhne speciální řešení vzhledem k unikátním okolnostem na Irském ostrově”. Nebude-li dosaženo dohody, bude Británie „nadále zachovávat pravidla vnitřního trhu a celní unie“.

Cizinci z EU budu žít jako před brexitem

Mayová také zdůraznila, že občané EU v Británii budou i po brexitu moci „dál žít jako před ním”. Premiérka uvedla, že práva tří miliónů občanů EU v Británii budou „zakotvena v britských zákonech a prosazována britskými soudy“. EU ale žádala, aby se případně problémy řešily před Evropským soudem.

K finančnímu urovnání uvedla, že je „fér k britským daňovým poplatníkům“. Výši sumy nezmínila, EU mluvila o sto miliardách eur, Mayová souhlasila se zaplacením dvaceti. Pak uvedla, že Británie splní všechny závazky a spekulovalo se, že půjde o cca 50 miliard. [celá zpráva]

Foto: Yves Herman, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Konečné rozhodnutí, zda rozhovory o nových obchodních vztazích skutečně budou moci začít, musí udělat premiéři a prezidenti ostatních 27 zemí unie na summitu EU příští týden.

Irská otázka

Jednání o brexitu uvázla tento týden právě kvůli otázce hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Irsko požadovalo, aby byl na hranicích se Severním Irskem volný pohyb a Severní Irsko by tak de facto zůstalo součástí jednotného evropského trhu. To odmítala strana DUP, na jejíž podpoře závisí existence vlády britských konzervativců. [celá zpráva]

Aktuální podoba dohody s DUP není jasná, Fosterová pouze řekla, že „nebude existovat žádná červená čára v Irském moři (oddělujícím Severní Irsko od zbytku Británie)“. „Jasně bylo potvrzeno, že celé Spojené království opouští Evropskou unii, že opouští jednotný trh a celní unii,” dodala.

Dosáhnout dohody o brexitu bude velmi těžké, protože DUP uvedla šest požadavků, na nichž trvá. Mimo jiné požaduje, aby Severní Irsko nezískalo žádný „speciální status“, jak to požaduje opoziční severoirská republikánská strana Sinn Féin.

Fosterová navíc uvedla, že je „potřeba udělat více“ a že Mayovou už upozornila na své výhrady. Zda DUP podpoří i celkovou dohodu mezi Británií a Evropskou unií, která by měla vzniknout na závěr druhé fáze jednání Londýna s Bruselem, „bude záviset na jejím obsahu,“ uvedla podle BBC.

Irsko ale současnou podobu návrhu podpořilo. „Irsko podporuje posun jednání o brexitu do druhé fáze, když jsme nyní zajistili záruky pro všechny na irském ostrově," uvedl v reakci irský ministr zahraničí Simon Coveney. Irský premiér Leo Varadkar uvedl, že nemíní brexitu využít ke sjednocení Irska.

Reklama

Výběr článků

Načítám