Hlavní obsah

Část bývalých katalánských ministrů je na svobodě

Madrid

Část katalánských exministrů byla po měsíci propuštěna z vazby. Z osmi lidí se jich na svobodu vrátilo šest. Museli ale zaplatit kauci. Další dva ale dál zůstávají ve vězení, stejně jako dva separatističtí lídři. Podle soudce by mohli pokračovat v trestné činnosti. Všichni jsou obviněni ze vzpoury kvůli snaze prosadit nezávislost Katalánska.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Propuštění exministři zdraví své příznivce

Článek

Soudce Pablo Llarena ponechal ve vazbě bývalého místopředsedu vlády Oriola Junquerase, katalánského exministra vnitra Joaquima Forna a dva lídry separatistických organizací Ómnium a Katalánské národní shromáždění (ANC) Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheze.

Právě tyto dvě organizace ANC a Ómnium zaplatily kauce za šest exministrů, za každého 100 tisíc eur (2,6 miliónu korum). Už odpoledne vyšly z vězení nedaleko Madridu dvě katalánské exministryně Dolors Bassaová a Meritxell Borrásová, večer pak byli díky kauci propuštěni další katalánští politici Raül Romeva, Carles Mundó, Jordi Turull a Josep Rull.

Demonstrace za svobodu pro „politické vězně”

Organizace ANC po vynesení verdiktu o propuštění jen části Katalánců vyzvala na pondělní večerní osmou hodinu ke shromážděním před radnicemi v katalánských městech pod heslem „Svobodu pro politické vězně”. Tak aktivisty a politiky označují katalánští separatisté.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Zastánci samostatného Katalánska přišli sesazené ministry podpořit.

Podle Madridu ale Katalánci nejsou ve vězení kvůli politickým názorům, nýbrž kvůli porušování španělské ústavy, která nedovoluje vyhlášení nezávislosti autonomní oblasti, ani referendum o takové otázce. Obojí se v Katalánsku v předchozích týdnech stalo. [celá zpráva]

Kvůli tomu se politici dostali do vězení poté, co Madrid koncem října regionální vládu odvolal a tamní parlament rozpustil. Španělská vláda pak dočasně převzala přímou správu Katalánska a vyhlásila tam regionální volby na 21. prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám