Hlavní obsah

Kvůli výbušnině evakuovali centrum Postupimi, pyrotechnici zneškodnili podezřelý balíček

Postupim
Aktualizováno

V německé Postupimi evakuovali centrum města včetně vánočních trhů. Důvodem byl nález podezřelého balíčku, uvedl web týdeníku Focus. Na místě zasahovaly početné policejní síly i pyrotechnici. Ti potvrdili, že v balíčku byl improvizovaný výbušný systém, ovšem bez rozbušky. Přesto jej pyrotechnici zneškodnili.

Foto: Julian Staehle, ČTK/AP

Němečtí policisté uzavřeli

Článek

Rentgenová prohlídka zjistila, že v balíčku byl válcový objekt s hřebíky, dráty a baterie. Braniborský ministr vnitra Karl-Heinz Schröter dodal, že v balíčku byl i jeden kus zábavní pyrotechniky.

„Podezření na improvizovaný výbušný systém bylo potvrzeno,” uvedla braniborská policie na Twitteru. „Postižená oblast v centru města se musí vyklidit.”

Policie potvrdila, že pyrotechnici systém zničili při řízené explozi.

Pak se ale ukázalo, že v zařízení nebyla rozbuška a nemohlo tedy explodovat. Není také jasné, zda prášek, který byl v balíčku, nebyl jen sádra nebo jiný inertní nenebezpečný materiál.

Policie nyní spekuluje, že terčem nemusely být vánoční trhy, ale lékárna, kam byl balíček doručen.

Vyklizené trhy

Samotné vánoční trhy byly uzavřeny a vyklizeny od Lindenstraße k obchodu s oděvy H ihned po nálezu balíčku. Vyklizena byla i ulice Dortusstraße stejně jako obchody a stravovací zařízení nacházející se v těchto ulicích.

Na místo byly podle braniborské policie vyslány i speciální síly a pyrotechnici, kteří zkoumali podezřelý balíček o rozměrech 50x40 cm, jenž byl dodán do lékárny v ulici Dortusstraße.

Její zaměstnanec v něm podle serveru Potsdamer Neueste Nachrichten našel dráty. Proto zavolal policii. Podle týdeníku Focus při otevření vystříkla z balíčku voda.

Reklama

Výběr článků

Načítám