Hlavní obsah

Španělský soud vyslýchá katalánské exministry, mohl by je pustit na svobodu

– Madrid

Ve španělském hlavním městě Madridu v pátek začaly výslechy sesazených katalánských ministrů a dvou separatistických lídrů, kteří žádají o propuštění z vazby. V ní jsou exministři měsíc a aktivisté od poloviny října kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Prokuratura je po jednostranném vyhlášení nezávislosti obvinila ze vzpoury.

Foto: Juan Medina, Reuters

Policejní dodávka vezoucí katalánské exministry Carlese Puigdemonta

Článek

Španělská média očekávají, že by soudce mohl rozhodnout o propuštění všech deseti Katalánců na kauci, a to už při pátečním řízení. Pokud stanoví kauci pro propuštění z vazby, vyjdou obvinění z vězení nejspíš až v sobotu.

Před soudní budovou čeká na zprávy ze soudní síně několik desítek novinářů a příznivců a příbuzných uvězněných. Dorazila řada katalánských politiků, například i bývalý katalánský premiér Artur Mas, který byl letos odsouzen ke dvouletému zákazu činnosti za nezávazné hlasování o nezávislosti Katalánska z roku 2014.

Foto: Profimedia.cz

O soudní slyšení je zájem

Chceme vás doma

Uvězněné politiky a aktivisty podpořil i katalánský expremiér Carles Puigdemont.

"Chceme vás doma. Musíte opustit věznici, protože jste do ní nikdy neměli vstoupit. Udělejte vše, co je potřeba, abyste se dostali ven. Máme hodně práce a potřebujeme vás," napsal v noci na pátek na Twitteru Puigdemont.

Sesazený ministerský předseda čeká spolu se čtyřmi exministry v Bruselu na rozhodnutí belgické justice o vydání do Španělska. [celá zpráva] Soudní jednání je plánováno na pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám