Hlavní obsah

Ruští poslanci chystají pokuty pro „zahraniční agenty”

Moskva

S pokutami ve výši až pěti miliónů rublů (asi 1,8 miliónu korun) za porušení nového zákona o „zahraničních agentech” mezi médii působícími v Rusku počítá návrh, který v ruském parlamentu předložili šéfové ústavních výborů obou komor, Pavel Krašeninnikov a Andrej Klišas.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zdi a věže Kremlu v ruském hlavním městě Moskvě

Článek

Pokuty jsou podle předlohy odstupňované, nejnižší začíná na částce 10 000 rublů (asi 3700 Kč). V případě hrubého porušení zákona – tedy podruhé během jednoho roku – může viníkovi hrozit až 15 dnů za mřížemi, upozornil list Kommersant na svém webu.

Pokutovat se podle Klišase má „hlavně šíření informačních materiálů bez upozornění, že je vytvořilo médium zahraniční agent”. Autor předlohy současně zdůraznil, že ruské sankce jsou stále citelně nižší než obdobný zákon platící ve Spojených státech, který podle něj počítá až s pětiletým pobytem za mřížemi.

Minulý týden Rusko dokončilo proces schvalování zákona, podle které mohou být zahraniční média působící v zemi klasifikována jako takzvaní zahraniční agenti. Kontroverzní dokument, který již přijaly obě komory parlamentu, v sobotu podepsal prezident Vladimir Putin. O označení bude rozhodovat ministerstvo spravedlnosti. Zákon kritizují ruští i zahraniční ochránci lidských práv.

RT se musela registrovat v USA

Moskva začala tento zákon připravovat v době, kdy v USA zesílil tlak na televizi RT (Russia Today) financovanou Kremlem, aby se zaregistrovala u amerického ministerstva spravedlnosti podle amerického zákona o registraci zahraničních agentů, který vznikl v reakci na nacistickou propagandu během druhé světové války. RT tak po jistém zdráhání učinila a napříště musí ve svých materiálech publikovaných v USA uvádět, že jde o sdělení „jménem” ruské vlády.

Moskva už naznačila, že prvními terči ruské odvety se mohou stát rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádio svobodná Evropa, které financuje americký Kongres.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám