Hlavní obsah

Před německým soudem musí povstat každý. I muslim, rozhodl tamní ústavní tribunál

– Berlín

Před německým soudem musí povstat i muslim. K takovému závěru dospěl německý ústavní soud, když se zamítl zabývat stížností Keňana, jenž byl odsouzen k pokutě 300 eur (přibližně 7600 korun) za své chování u soudu. O rozhodnutí informoval ústavní soud na svém webu.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Muslimové při modlitbě. Ilustrační foto.

Článek

Pokutu dostal Keňan loni v říjnu za to, že u soudu v Mannheimu v Bádensku-Württembersku odmítl povstat při čtení rozsudku a navíc dorazil o půl hodiny později k hlavnímu přelíčení.

Muž, který nakonec dostal roční podmínku mimo jiné za ublížení na zdraví, své chování vysvětloval tím, že je muslim. Z náboženských důvodů podle svých slov může povstat jen kvůli Alláhovi.

Soud se věcí odmítl zabývat

Ústavní soud se ale stížností Keňana zcela odmítl zabývat, protože konstatoval, že muž nedokázal dostatečně zdůvodnit, jak ho povinnost povstat před soudem omezila na právu na svobodu vyznání.

Z celkového počtu 82 miliónů obyvatel žije v Německu asi 4,7 miliónu muslimů. Německá společnost v říjnu řešila i to, zda má stát uznat muslimské svátky jako dny volna. Nápad některých politiků se ale setkal s odporem veřejnosti a prozatím nebyl realizován. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám