Hlavní obsah

Hrobař Merkelové: Německý Macron, nebo nadutý floutek?

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoupenci ho s oblibou přirovnávají k francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi – je mladý, sebevědomý, moderní. A jde si mimořádně cílevědomě svou cestou. Odpůrci ho nepokrytě považují za namyšleného a dutého kariéristu s nabubřelým egem.

Foto: Profimedia.cz

Šéf DP Christian Lindner

Článek

Od okamžiku, kdy si Christian Lindner uplynulou neděli ve 23.47 stoupl před novináře, aby jim oznámil, že „je lepší nevládnout než vládnout špatně“, na sebe přivolal krupobití kritiky a obvinění, že je něco jak hotový kazisvět.

Mimochodem – šéf liberální FDP si podle listu Frankfurter Rundschu větu o špatném vládnutí, jež okamžitě opanovala německá média, připravil už týdny dopředu. I to o Lindnerovi mnohé vypovídá – nic prostě nenechává náhodě.

Ostatně jinak by ani nemohl FDP velkolepě přivést v zářijových volbách zpět do Spolkového sněmu. Když ji v roce 2013 přebíral, krčila se na dně – mimo parlament, šedivá, strnulá, nezajímavá.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Šéf německých liberálů Christian Lindner bude pro Merkelovou tvrdý oříšek

Podrobil ji omlazovací kúře tak, aby znovu dokázala oslovovat liberálně pravicové voliče. V kruhu svých důvěrníků se nechal slyšet: „Stará FDP má s novou společné pouhé dva průsečíky: datum narození a některé nenahraditelné hodnoty.“

Pak vsadil na kampaň, jakou Spolková republika ještě nezažila. Matthias Storath a Andreas Mengele z reklamní agentury Heimat, jedné z nejúspěšnějších v zemi, během ní bravurně vzkřísili liberály i Lindnera. Svlékli ho do nátělníku.

V roli modela

Na plakátech a ve spotech připomínal modela, který propaguje pánskou kosmetiku nebo internetovou seznamku. Tradiční obsah ve zbrusu novém balení zabral – FDP se díky 10,4 procenta hlasů po čtyřech letech opět vrátila do celoněmeckého parlamentu.

Lindner se ani před zahájením sondážních rozhovorů netajil tím, že zdar Jamajky vidí tak 50 : 50. Vytrvale vysílal signály, že drasticky a zbrkle ustupovat rozhodně nemíní. „Vše, co jsme řekli, platí,“ opakoval.

Hlavním tématem sondáží se stali migranti. Za utečenecké krize v roce 2015 Německo omezilo právo uprchlíků přivést si do země rodinu. Toto omezení však příští rok vyprší, a tak strany diskutovaly o tom, jak dál.

Zatímco CDU Merkelové, bavorská CSU i liberálové se netajili odhodláním omezení prodloužit, Zelení si myslí, že rodiny běženců by měly mít právo do země přijít. Snad ještě důrazněji než Bavoři dávali Lindner a jeho lidé na srozuměnou, že na další přísun tisíců utečenců nekývnou.

To, že nebude tancovat, jak Zelení pískají, šéf liberálů naznačil v neděli při příchodu na poslední sondážní kolo. „Prošel kolem novinářů bez jediného slova, odhodlaně, jako někdo, kdo už pouze přichází oznámit, že se mu to už zajídá,“ všiml si list Berliner Zeitung.

„Víme, v jak obtížné situaci naše země i FDP jsou. I proto se taková rozhodnutí nepřijímají lehkovážně – a už vůbec ne spontánně,“ hájil se Lindner v pondělí odpoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám