Hlavní obsah

V Turecku soudí islamisty, kteří měli zosnovat loňský masakr na Atatürkově letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Na předměstí Istanbulu začal v pondělí proces se 46 islamisty, kteří čelí obvinění z podílu na loňském útoku na místní mezinárodní letiště. Zemřelo při něm 45 lidí, dalších 163 utrpělo zranění. Obvinění jsou podle vyšetřovatelů napojeni na organizaci Islámský stát, napsala agentura AP.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký policista v Istanbulu. Ilustrační foto

Článek

Masakr na Atatürkově letišti se odehrál 28. června 2016, když tři útočníci ozbrojení samopaly odpálili své vesty s výbušninami. [celá zpráva]

Podle státní agentury Anadolu je mezi 46 obviněnými šestnáct Rusů, dále Turci, Čečenci, Alžířané, Tunisané, Egypťané a Syřané.

Červnový útok v Istanbulu se stal nejhorším atentátem na letišti v historii a třetí nejkrvavější teroristickou akcí loňského roku v Turecku. Po čtyřech podezřelých místní úřady stále pátrají.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z letištní haly bezprostředně po teroristickém útoku

Byli koordinovaní

Útočníci byli tři. Jako první udeřil sebevrah na parkovišti před letištní budovou. Zbylí dva využili zmatku, který vznikl při předchozí přestřelce, pronikli dovnitř a vyhodili se do vzduchu.

Letištní kamery zachytily jednoho z útočníků, jak krátce před útokem poklidně přichází k letištní hale. Navzdory teplému počasí měl na sobě bundu, jinak ale nepůsobil nijak zvláštně. Stejně tak si nikdo nevšiml ničeho neobvyklého u jeho komplice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám