Hlavní obsah

Britská ministryně odstoupila kvůli soukromým schůzkám s izraelskými politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Priti Patelová ve středu rezignovala. Čelila tlaku kvůli nezveřejněným schůzkám s izraelskými politiky a lobbisty. Uvedl to list The Financial Times.

Foto: Mary Turner, Reuters

Priti Patelová

Článek

Ministryně se podle britských médií během srpnové dovolené na vlastní pěst sešla kromě jiných s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, ministrem veřejné bezpečnosti Giladem Erdanem a vysokým činitelem ministerstva zahraničí Juvalem Rotemem.[celá zpráva]

Po návštěvě dávala najevo, že by část britských peněz na pomoc měla dostat izraelská armáda, uvedla BBC.

Problém byl v tom, že se s izraelskými představiteli Patelová setkávala bez vládního pověření.

Povolaná z Afriky

Ve středu se kvůli kauze na popud premiérky Theresy Mayové narychlo vrátila z Ugandy. Sice se uvádělo, že by mělo stačit její vysvětlení, jenže od opozičních labouristů zaznívaly hlasy, že bude muset odejít.

Nakonec vše vyřešila Patelová sama, když podala demisi. Za své jednání už se omluvila premiérce i ministerstvu zahraničí.

Patelová patřila k důrazným zastáncům odchodu Británie z EU a i mezi konzervativci stála napravo — odmítala zákaz kouření, sňatky homosexuálů a dlouhodobě podporovala Izrael.

Její odchod je už druhou rezignací člena britské vlády v krátké době. Před týdnem rezignoval ministr obrany Michael Fallon, nařčený ze sexuálního obtěžování, kterého se měl dopustil před 15 lety. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám