Hlavní obsah

Španělský ústavní soud zrušil dekret o referendu o nezávislosti Katalánska

Madrid

Španělský ústavní soud zrušil dekret vyhlašující říjnové referendum o nezávislosti Katalánska, protože odporuje španělské ústavě. Samotný zákon o referendu ze stejného důvodu ústavní soud anuloval už v polovině minulého měsíce. Soud v pátek také odmítl stížnost předchozí katalánské vlády na omezení autonomie Katalánska.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

Ústavní soud rozhodl, že nebude projednávat stížnost katalánské vlády na aplikaci ústavního článku 155 o omezení autonomie regionu proto, že ho vláda předložila před tím, než byl článek aktivován.

Na základě článku 155 Madrid odvolal katalánskou vládu, rozpustil tamní regionální parlament a vyhlásil do něj volby na 21. prosince. Tento týden v pondělí španělská prokuratura obvinila sesazené vedení Katalánska ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost, za což jim hrozí desítky let žaláře. Část exministrů je od čtvrtka ve vyšetřovací vazbě. [celá zpráva]

Jeden z katalánských odborových svazů v reakci na to vyhlásil na 8. listopadu generální stávku.

Ústavní soud v pátek jednomyslně rozhodl také o neplatnosti dekretu, jímž bylo na 1. října vyhlášeno referendum o nezávislosti Katalánska. Samotný zákon o referendu anuloval týž soud 17. října poté, co platnost zákona dočasně pozastavil už 7. září. Rozhodnutí zdůvodnil soud tím, že tyto dokumenty odporují španělské ústavě, která mimo jiné zakotvuje jednotu Španělska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám