Hlavní obsah

IS na kolážích vyhrožuje terorem během fotbalového šampionátu v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džihádistická skupina Islámský stát (IS) vyhrožuje terorem na mistrovství světa ve fotbale, které se koná příští rok v Rusku. Zveřejnila fotomontáže, na nichž jsou jako jeho zajatci či oběti fotbalové hvězdy Neymar, Cristiano Ronaldo či Lionel Messi. Na plakátech hrozí i útoky na stadiónech. Výhrůžky jsou obvyklou součástí propagandy džihádistů.

Foto: Novinky/Reuters

Bojovníci Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Na jedné fotomontáži se člen Islámského státu chystá podřezat brazilského fotbalistu Neymara, zatímco vedle leží zavražděný Argentinec Lionel Messi. Text praví: „Neužijete si bezpečnosti.“

Na dalším obrázku s roztrženým logem šampionátu je bojovník IS s nožem připraven podřezat klečícího portugalského hráče Cristiana Ronalda. Stojí na něm text: „Naše slova jsou to, co vidíte, ne co slyšíte. Tak čekejte, my taky čekáme.“

Jiný ukazuje francouzského trenéra Didiera Deschampse označeného jako nepřítele Alláha, který je v oranžovém vězeňském obleku se spoutanýma rukama. Míří na něj džihádista pistolí a na plakátu stojí: „Budeme pokračovat v terorizování a ničení vašich životů.”

Na koláže upozornila organizace SITE, která monitoruje weby islámských radikálů. Zveřejnila je agentura WAFA, která je napojená na IS.

Na jiném zase je záběr stadiónu s bojovníkem a textem „Na světovém šampionátu 2018 čekají na nás: Budeme vás zabíjet ve vašich domovech”.

Radikální muslimové odmítají nejen hudbu, ale i sport. IS se už pokusil o útoky na fotbalových stadiónech, a to v rámci vraždění v Paříže před dvěma lety. Tam ale tehdy neuspěl, většina obětí byla z hudebního klubu Bataclan a část z restaurací.

Hrozby násilím a terorem vysílají džihádisté z IS opakovaně, na bojištích v Sýrii a Iráku však v současnosti ztrácejí pozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám